Psychicky stav po chripce

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne meho stavu po chripce, omlouvam se za pripadne chyby, jsem cizinka. Pred mesicem a pul jsem prodelala chripku s horeckami, zvracenim, kaslem, rymou. Hned jak prestala horecka zacala jsem psychicke se citit divne, prvni 10 dni byl pocit ze jsem "ve snu", vsechno se zdalo nerealni, cizi, tak trochu "vzdalene" , ze to vsechno se deje ne se mnou, tento pocit trval asi 10 dni. Ted zustava pocity "tezke hlavy", obcas hlava muze trochu bolet, ulohy na koncentrace, soustredeni, premysleni jdou velmi spatne, ospalost , unava, muzu napriklad zapomenout nekde kabelku, coz mi driv nestavalo. Na ulici napriklad hur rozumim mluvenou rec, muzu obcas nepochopit co mi rikaji nebo se citim ze potrebuji delat velke usili abych rozumela, vice se potim nez obvykle, je velmi tezko az nesnisitelne byt v kavarne a restaurace kde je hodne mluvici lidi, slysim to jak permanentni hukot a vyvolava to nejakou uzkost. Jsem apaticka, nejsou moc emoce ani positivni ani negativni, vsechno nejak jedno. Citlivost ke zvukum, citim to jako by vrtacka hucela 2 krat hlasiteji nez obvykle, deti kriceli hlasiteji, neprijemna hlasita rec. Byla jsem na vysetreni v nemocici hned po skonceni chripky, nic nenasli krome zvysenych jaternich testu, ktere ted jsou v norme. Ted krevni obraz je v norme, hemoglobin je normalni. Byla jsem na ORL, sluch je v poradku. Hned po chripce byla vetsi fyzicka unava, napriklad dojit do obchodu a zpatky byla tezka fyzicka uloha, ale ted se to zlepsilo. Chtela bych se zeptat o cem svedci takovy svav? jak dlouho muze trvat ? jakym zpusobem ho muzu zlepsit, pripadne jakeho specialistu bych mela navstivit? dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chřipkové onemocnění zvyšuje hladinu prozánětlivých interleukinů a jiných neurohumorálních látek, které mohou způsobit ještě následné podobné potíže. Nejčastější je únava, slabost a ospalost. Většinou by se stav měl postupně směřovat k lepšímu. Většinou stačí odpočinek, vitamíny a bohatá strava. Když ani po několika měsících stav neodeznívá, je možné že chřipka může nastartovat jinou psychickou poruchu například depresi, pak je na místě návštěva psychiatra. s pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: