Psychika, erekce, stres

Dobrý den pane doktore, omlouvám se předem, za další text, přesto bych se Vás rád zeptal a požádal Vás o radu z pohledu odborníka. Ve většině diskuzí o problémech v sexuální oblasti je odkazováno na Vás, proto jsem se rozhodl Vám napsat. Je mi 24 let, mám sedavé zaměstnání, 172 cm, 78 kg, astmatik a alergik (léčený). Důvod, proč Vám píšu je následujíc - porucha erekceí: Sexuálně jsem začal "žít" okolo 17 roku. Mám za sebou 2 dlouhodobé vztahy a vždy stejný problém. S první partnerkou jsem začal sexuálně žít po cca půl roce známosti. Prvních zhruba 5 pohlavních styků bylo "katastrofálních" z mé strany. Erekce byla během mazlení naprosto správná, jakmile mělo dojít na samotný styk, erekce opadla a přišla nervozita. Takto se to opakovalo zhruba 5 krát. Po pátém selhání se "cosi změnilo" a od té doby následující dva roky bez jediného problému co se týče erekce. S druhou partnerkou jsem měl totožný problém. Opět zhruba 5 krát selhání, po pátém nezdaru se "cosi změnilo" a od té doby opět bez jediného problému s erekcí. Nyní jsem sám a jakmile se objeví jakákoliv žena, se kterou bych se měl více sblížit, mám dopředu strach, že se cosi zvrtne a tím pádem, jakmile dojde k samotnému aktu "erekce ustoupí". Ranní erekce snad pravidelně každý den, pokud ne ihned po probuzení, do jedné hodiny se dostaví a poté i třeba několikrát za den. Vše "funguje tak jak má" (při mazlení apod.) dokud ovšem nedojde k samotnému pohlavnímu styku. Možný důvod, který si vysvětluji je stres, že se něco může pokazit. Také jsem od loňského srpna až do letošního srpna "prožíval" dlouhodobý rozchod, který skončil až nyní. Během celého roku jsem byl psychicky "vycukaný" včetně mého sebevědomí, které je nyní na bodu mrazu. Rád bych se Vás zeptal, jedná se skutečně o poruchu erekce z důvodu psychického problému? Jde tento problém vyřešit samostatně? Jediné léky, které užívám je Syngulair a Xyzal. Už jsem se jednou radil s mým praktickým lékařem, podle něj se jedná pouze o psychický blok a tím pádem nekvalitní erekci - prosím, jaké doplňky stravy vy, jako odborník doporučujete - dle slov mého praktického lékaře je vhodný například Eregma (rád bych se ale poradil ještě s Vámi - mám totiž z tohoto poměrně strach). Velice děkuji za Vaší případnou odpověď a přeji hezký zbytek dne, S pozdravem

Odpověď odborníka:

Mladý pane, to, co se stalo Vám, se stalo a stává snad každému muži. První neúspěchy z nezkušenosti a nervozity vytvoří dojem, že trpíme nějakým problémem. To, co Vás nyní trápí je strach ze selhání, který působí jako sebenaplňující se proroctví. Čím více se soustředíte na svou erekci, tím více selháváte. Je to podobné tomu, jako kdybyste začal přemýšlet o tom, jak udržujete balanc při jízdě na kole. Jste v začarovaném kruhu, že kterého Vám v krátké době dokážu pomoct.

Mgr. David Karel, Ph.D.
Mgr. David Karel, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická praxe v Teplicích

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: