Psychika,stres a dýchání

Obracím se na vás se svým problémem (a předem se omlouvám, že to bude tak zdlouhavé čtení). Před nějakou dobou(cca před měsícem) se u mě objevily problémy s dýcháním. Pocit jako bych se nemohla úplně nadechnout, jako bych potřebovala víc, ale prostě se mi to do plic nevešlo. Podstoupila jsem vyšetření EKG, rentgen plic. Obojí bylo v pořádku. Vyšetření na plicním proběhlo také dobře, až na to, že mi zjistili nízký tlak. Můj obvodní lékař se přiklání názoru, že jde o psychický problém. Já si tím nejsem jistá, všímám si, že jeden den jsem například ve stresu, mám toho moc, ale dýchání je v pořádku. Další den jsem klidná, nemyslím na nic špatného, a stejně se problém s dýcháním objeví. Včera to bylo celý den dobré, i když jsem si na svůj problém párkrát vzpomněla. Dnes se mi opět navečer začalo dýchat špatně, je možné, že jsem si to sama přivolala, ale v tom případě nechápu, proč to včera bylo v pořádku i když jsem na svůj problém myslela. Vzhledem k tomu, že mě bolí i lýtka a občas hlava, je možné, že se jedná o problém s páteří, ale bojhužel mi nepomáhá "změna polohy" ani cvičení. O alergii nejde, tím jsem si jistá. A astma také nemám. Doktor mi předepsal Neurol. přeci jen mám strach z těch nohou, aby nešlo o problém se žílami. Ale to dýchání mě dost děsí, přeci jen je to velmi nepříjemné. A proto se chci zeptat, jestli to opravdu může způsobovat psychika... ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Karolíno, podle toho, co popisujete, by za určitých okolností mohlo jít o stav, který je vyvolán psychikou. Těmi určitými okolnostmi ale mám na mysli hlavně vyloučení organických procesů. Píšete, že jste již některá vyšetření absolvovala- pokud jsem správně pochopila, s negativním výsledkem - tedy bez patologie. Nevím do jaké míry důvěřujete svému obvodnímu lékaři, ale pokud zhodnotil, že jste podnikla všechna vyšetření k vyloučení organické příčiny vašich potíží, pak by mohla významnou úlohu opravdu sehrávat psychika.
Velmi rozumím, že jste znepokojena, zvláště pak, když nemáte jistotu a mít byste ji chtěla. Je to naprosto pochopitelné.
Budeme-li tedy vycházet z toho, že potíže, které vás znepokojují, jsou psychického rázu,pak mě nepřekvapuje, že se objevují v době, kdy je nečekáte a naopak, když byste je očekávala, je vše v pořádku. Důležitou informací by pro mě bylo, jak obtíže mizí. Za jakých okolností, jak dlouho trvají, co podporuje jejich vznik, kdy se neobjevují atp. Určitě bych vám doporučila návštěvu odborníka - psychologa. Jako další doporučení bych vám poradila knihu Jak překonat panické ataky. Je moc pěkně napsaná, třeba se v ní najdete, spoustu věcí pochopíte a cesta k řešení se tak může výrazně zjednodušit.
Chci ale znovu zopakovat, že vše by mělo být až po vyloučení možných organických příčin.
Přeji vám mnoho zdaru, klidu a nalezení řešení

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x