Rakovina prostaty - zvýšené psa po odstranění prostaty

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Můj taťka, 59 let, 80 kg, byl v listopadu 2011 na operaci prostaty, kde mu byla odstraněna, měl vysokou hodnotu PSA. Operace proběhla v pořádku, nádor byl zhoubný a měl pozitivní okraje. Sdělili nám, že se jedná o rakovinu prostaty. Po operaci měl ale hodnotu PSA 0,20, která se pri následné kontole zvedla na 0,50...poté mu bylo doporučeno 2měsíční ozařování, které před 14 dni dokončil. Včera byl ale na kontrole a hodnota PSA je na 0,60. Lékařka nám sdělila, že již není další postup, ozařování prý mělo pomoci...22.8.2012 by měl jít tedy na další testy. Prosím Vás tedy o radu a Váš názor..je možné, aby se mu rakovinové buňky rozrostly dále do těla? Již si nevíme rady a jsem z informací lékařu zmatení, taťkovi se díky tomu zároveň i zhoršuje psychický stav. Předem Vám velice děkuji za odpověď. Hezký den. AB.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Aleno, u naprosté většiny zhoubných nádorů nelze vyloučit, že některé buňky uniknou skalpelu chirurga nebo přežijí dávku záření či cytostatik. V některých případech se ani celý nádor chirurgicky odstranit nedá a v těle zůstane jeho neoperovatelný zbytek. Vzhledem k tomu, že nádorové buňky se vymykají kontrole a množí se a rostou "po svém", může s libovolným časovým odstupem dojít k tomu, že se nádor znovu rozroste - buď na původním místě, nebo v podobě tzv. metastáz na místech jiných. V případě rakoviny prostaty se kromě chirurgie a ozařování v léčbě používá chemoterapie a hormonální terapie - přesné posouzení a rozhodnutí o léčebném postupu je doménou onkologů. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku, neboli komoce...
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Červená skvrna od klíštěte může ukazovat na Lymeskou borreliózu
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Články: Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Akutní infarkt myokardu je...
Trápí vás zápach z úst? Zbavte se ho jednou provždy!
Články: Trápí vás zápach z úst? Zbavte se ho jednou provždy!
Nepříjemný zápach z úst...
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: