Rehabilitace po acl

Dobrý den, jsem 3 měsíce po operaci předního křížového vazu BTB metodou. Noha se ohýbá docela dobře ale trápí mě spíše bolest v podkolení jako když je ve svalech kyselina mléčná nevím jak to přirovnat či popsat. Prostě taková unavová bolest. Všichni mi říkají, že to odezní jen cvičit a cvičit což také dělám a 2x v týdnu plavu(kraul) ale nevím po cca 10minutovém sezení první pohyb je krutý a noha se špatně rovná pak už to jde. Chuze je s mírným pokulháváním. Jde to nějak omezit tu zatuhlost či bolest v koleni třeba tabletama s kolagenem nebo něco jiného? děkuji.

Odpověď odborníka:

Vaše koleno nedávno zažilo operaci v hloubce kolena a potřebuje se taky z toho šoku vzpamatovat. Určitě potřebuje přiměřený pohyb, ale je třeba mu také dopřát regeneraci a práci v přiměřeném režimu, tedy ani nepřetrénovat. U kolen se často chybuje, při rozcvičování se na nich chce plný rozsah pohybu, a to nepotřebuje ani koleno ani to nepotřebujete vy. Skrčit nohu a dotknout se hyždí nepotřebujete. Takže Váš údaj o tom, že koleno se ohýbá docela dobře je spíše podezřelý. Plně funkční koleno potřebuje být stabilní /nese váhu těla/ s rozsahem pohybu 90st.. Když zpočátku po něm nechceme více, tak se nám většinou přestane bránit a časem se samo pouvolní a dosáhne plného rozsahu pohybu. Určitě by jste neměl kulhat, jinak si budete nadále poškozovat koleno i do budoucna kyčel a páteř. Jak zrušit kulhání – srovnávat pánev – viz http://www.klubzdravazada.cz/cesta/index.php?option=com_content&view=article&id=40:srovnani- panve&catid=5:clanek&Itemid=4 a další články tohoto seriálu Tedy proti kulhání důsledně srovnávat pánev a chodit ve vodě, to je v této chvíli pro Vaše koleno potřebnější než kraul, samozřejmě kraul je lepší na kondici. Vsedě zachovávejte pravý úhel kolen, nohy tedy nedávat pod sebe. Než vstanete tak ještě vsedě si kolena rozcvičte. Bolest ani u kolen není jen záporná, vlastně bolest je řeč k nám, že je něco špatně a že to máme řešit, abychom si například koleno nepoškodili. Takže si zkontrolujte, jest-li koleno Vám například neotéká, nebo jest-li v kloubu dokonce není náplň. Určitě kolenu, které je v nepohodě prospěje zpevnění bandáží pro sport a pro pohyb v terénu. Taky u nohy zkontrolujte si Achillovu šlachu, jest-li není zkrácená, i to by mohlo vést k nepohodě v koleni. Až po té co vyhovíte více koleni – viz výše, a zachováte tento režim po několik týdnů a obtíže přesto nezmizí, tak pak bych koleno podrobila znovu celkovému vyšetření, ale domnívám se, že se Vaše koleno plně při tomto novém režimu zklidní a přestane Vám dělat obtíže.

MUDr. Jitka Mašková Švejdová
MUDr. Jitka Mašková Švejdová

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: Ordinace léčebné rehabilitace - Smržovka

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: