Rehabilitace kotníku

  • Dotaz od: Petr Koláček
  • Publikováno: 13.9.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, před 7 týdny jsem si zvrtnul kotník. Měl jsem ho trochu nateklý asi tak 5 dní. Na ambulanci mi dělali rentgen, vyloučili zlomeninu. Ortoped mi pak řekl, že mám natažené vazy a plnou zátěž mi doporučil asi tak za 3 týdny po úrazu. Teď už je kotník téměř v pořádku a při běžné chůzi nepoznám rozdíl od zdravé nohy, ale když třeba vybíhám do schodů, nedovedu se z něho tak dobře odrazit jako ze zdravé nohy a taky když chci propnout špičku jako u zdravé nohy, tak to zabere citelně větší úsilí, taky v něm při protahování nebo běhu občas zakřupe. Obvykle chodím ob den běhat asi 5km, teď jsem to musel přerušit ale znovu pomalu začínám s menšími vzdálenostmi. Jiné problémy než výše popsané s kotníkem nejsou, chtěl bych se tedy zeptat jestli se jimi mám nějak zabývat a třeba počkat s běháním.

Odpověď odborníka:

Určitě s běháním počkat. Funkční léčba má svá úskalí. Klasicky se má závažnější podvrtnutí léčit sádrovým chodícím obvazem až 6 týdnů, potom rehabilitace. Nyní určitě ještě na hlezno měkká ortéza, vhodná rehabilitace a od úraziu asi 2 měsíce bez běhání.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: