Retrobulbární neuritis

Dobrý den, z plného zdraví se mi razantně zhoršilo vidění na pravé oko. Nejdřív mlha, do 3 dní jsem neviděla téměř nic + tlak za okem při jeho pohybu. Diag. Retrobulbární neuritis. Oko léčím momentálně Solumedrolem-infuzemi. Po 4. dávce pocituji zlepšení, ale ještě to není 100%ní. Mám za sebou lumbál. punkci, MRI mozku a vyšetření evokov. potenciály. MRi dle slov doktora dopadlo "výborně" - nález dle zprávy dvě drobná ložiska okcipit. sin + hypertenzivní n.II.dx. zde s drobným enhacementem , jinak norma (prý ta ložiska nejsou zrovna typická pro roztroušenou sklerozu) ale počkáme na rozbor likvoru. Ten prokázal 18 oligopásů ( v séru 3 ) Doktor mi však nebyl schopen říct, zda mám RS nebo ne. Z jeho slov mi to přišlo spíš jako: nevíme, ale raději léčbu nasadíme, pro všechny případy. Jsem z toho zoufalá. Za 14 dní jdu na kontrolu po přeléčení solumedrolem a máme se domluvit na nasazení Copaxone inj. 3x týdně. Za cca 3 měsíce budu pozvaná na MRi páteře. Můžu se prosím zeptat na Váš názor k tomuto postupu a léčbě ? A zda za těchto výsledků spadám k pacientům s RS ? Je smutné, že mi k diagnoze RS nikdo nepodal žádné informace - vše si zjišťuji sama přes internet a mnohdy prognóza není povzbudivá. Také vím, že existuje více typů RS, bohužel nevím, kam spadám já. Děkuji za bližší informace a krásný den. K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velmi často prvotním příznakem RS je retrobulbární neuritis, to zřejmě vede vašeho ošetřujícího neurologa k postupu, který zvolil, dalším kritériem je nález na MRI výsledky likvoru. Doporučuji tedy zkontaktovat ještě jiného neurologa v místě bydliště.

prim. MUDr. Jarmila Zipserová
prim. MUDr. Jarmila Zipserová

Specializace: Rehabilitace (fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace)
Pracoviště: Neurorehabilitační klinika AXON Praha,
Městská poliklinika Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: