Roztroušená skleróza

Dobrý den, dcera prodělala retrobulbární neuritis. Měla provedenou lumb.punkci s nálezem -hraniční nález tří IEF pásů v alk. oblasti, nebyly známky akut. zánět. reakce. Dvě MR mozku a krč.míchy byly negativní. Ta poslední je s nálezem dvou drobných ložisek v bílé hmotě. Jinak nemá vůbec žádné potíže. Je diagnóza RS pravděpodobná? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Na základě Vámi uvedených údajů je diagnosa roztroušené sklerosy zřejmě pravděpodobná. neznám ale její neurologický nález, ani zda měla nějaké potíže v minulosti, které by mohly svědčit pro ataku choroby. Asi by měla být v péči neurologa nebo MS centra, které ji budou sledovat a stanoví další postup. Pokud byla jen jedna ataka choroby, tím mám na mysli retrobulární neuritidu, zřejmě nebude indikace k léčbě a dcera bude jen sledována. Další ataka se nemusí dostavit nikdy, asi 15 % případů RS je jen s minimálními klinickými projevy.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: