Rizika amniocentézy a placenta na přední stěně

dobrý den,prosím o váš názor,jak moc je rizikovější z hlediska potratu odběr plod.vody v případě,že je placenta na přední stěně dělohy. Poškodí ji vpich a ovlivní její funkci? A jak dlouho po odběru toto riziko trvá? Jsem po 3 spont.potratech,které byly vždy v 2.měsíci, nyní jsem v 16tt, v 8.-9.týdnu tohoto těh.jsem špinila a mám časté bolesti břicha.UTZ a krev ve 13tt v pořádku (u mé gynekoložky,krev dělala genet.labor.), ovšem tripple test pozit. Mám velký strach z rizika potratu vzhledem k výše uvedeným okolnostem (placenta vpředu,bolesti) a k tomu,že jsem již 3x o dítě přišla. A je placenta vpředu též riziková během těhot.(např.vyšší pravděpodobnost odloučení,poruchy),když tam mám jizvu po císař.řezu před 6 lety? Děkuji za váš názor a čas.Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, amniocentéza se provádí pod ultrazvukovou kontrolou. Vpich se vede mimo místo uložení placenty. Vzhledem k tomu, že se používá velice tenká jehla, je riziko poškození placenty i v případě vpichu vedeného přes placentu zcela minimální. Riziko potratu po provedené amniocentéze je asi o 0,5 až 1 % zvýšené, zvýšené riziko trvá cca týden od provedení výkonu. Dle výzkumů se jedná zejména o potraty těhotných, které mají zvýšené riziko potratu i bez provedení amniocentézy. Riziko můžete snížit dodržováním doporučeného režimu. Jedná se zejména o klidový režim, preventivní užívání magnesia. Preventivní užívání magnesia a klidový režim je vhodné dodržovat i bez provedení amniocentézy vzhledem k vašim obtížím (bolesti). Placenta uložená na přední stěně není rizikovější z hlediska odloučení. Vzniká však vyšší riziko vrostlé placenty v případě, že je placenta uložená v oblasti jizvy po předchozí operaci na děloze. Hrozí zde zejména zvýšené riziko krvácení při porodu. Držím Vám palce. Potratila jste 3x ve 2. měsíci, nyní jste již dosažením 16. týdnu těhotenství překročila toto Vaše kritické období.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: