Roztahovák

dobry den , v pondeli mi kamos pichnul ucho spinacim spendlikem , v uteri sem ho vyndal a dal si tam dreveny roztahovak , ve stredu to zaclo bolet a dneska , kdyz sem roztahovak vytahnul sem zjistil ze mi ucho hnisa. co stim? ... za jak dlouhou dobu se v uchu vytvori kuze? muzu tam mit dreveny roztahovak?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu máte bakteriální infekci ucha. To je třeba v každém případě léčit, antibiotickou mastí. Je na předpis, vyhledejte buď ORL nebo obvodního lékaře. Ucho (a vlastně jakákoli část těla) se může propichovat pouze a jedině sterilními jehlami. Předměty, které se do vzniklého otvoru zavádějí, by také měly být sterilní. U dřeva toho docílíte těžko (má porézní strukturu, nelze ho spolehlivě vyvařit nebo jinak vysterilizovat), takže ho nedoporučuji používat. Když se "píchají uši" pro normální náušnice, je třeba ušní lalůček před píchnutím vydezinfikovat alespoň lihem a po píchnutí a zavedení sterilní náušnice ho po dobu jednoho měsíce denně potírat lihem (koupíte v lékárně, medicínský líh v malé lahvičce). Takže - nyní a do doby, než se ucho zahojí, doporučuji dřevěný roztahovák vyjmout a zahodit a sehnat si pro pozdější použití (až bude ucho zahojené) hygieničtější materiál (poradí Vám nejspíše v piercingových salonech), vyhledat lékaře a ucho si léčit antibiotickou mastí. Pokud si do píchlého otvoru teď nic nezavedete, sroste v řádu dní. Zavést si tam nyní bezpečně můžete jedině sterilní materiál - zlato nebo chirurgickou ocel (...zlatou náušnici...). Pokud ucho nebudete léčit, může se infekce rozšířit do vnitřní části ucha nebo může zcela zničit ušní lalůček.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: