Rs - borelioza

Dobrý den, je mi 57 let a před 3 roky mi diagnostikovali RS. Měla jsem před tím několik klíšťat, také asi před 10 lety jsem měla klíště, 5 cm flek a dostala jsem ATB na 10 dní. Již tak 2 roky mě neustále něco bolí - klouby, záda, poslední měsíce se potím několikrát za noc úúplně propocená - není to klimakterické pocení - to už mám za sebou, je to po celém těle, musím se převlíkat, pyžamo promočené. V únoru jsem měla zánět průdušek a dostala jsem ATB - nejdříve mi bylo hodně špatně - bolesti i pocení příšerné, pak se mi pomalu začalo ulevovat, paní doktorka mi ATB přidala takže jsem je brala celkem 4 týdny. Bylo mi po nich hodně dobře, bolesti normální jako vzhledem ke věku ustoupilo pocení i kožní problémy (mám na ploskách nohou a dlaních takovou jakoby zhrubělou kůži, která mě svědí, bolí a praská. Ale do měsíce - spíše 6 týdnů je vše znovu - bolesti kyčlí, kolen, zad, čelisti, žeber - prostě tělo jakoby rozbolavělé. Na stránkách boreliozy jsem četla, že borelioza se může projevovat stejně jako RS. Jenže doktoři mě zařadili jako RS a nic dalšího se neřeší. Test ELISA mám negativní, ale četla jsem, že může být negativní, když je borelioza zastaralá. Prosím o odpověď, jestli by to bylo možné (záměna diagnozy) a co bych měla dělat, abych zjistila, jestli moje potíže nepramení právě od boreliozy, případně chlamydíí. Léčím se velmi drahými léky a myslím si, jestli to není zbytečné. Také prosím o odpověď, za je pravda, že ATB se při zastaralé borelioze musí brát třeba půl roku. Děkuji moc za vaši úžasnou práci. Matylda

Odpověď odborníka:

Dobrý den Matyldo, borelioza je infekční onemocnění, proto pokud máte pochybnoti, nejlépe bude, když navštívíte infekční kliniku. To, že antibiotická terapie chronické boreliozy je dlouhodobá, je pravda, každopádně přesnější informace vám podají na zmíněném oddělení. Stejně jako vyšetření ohledně boreliozy, i chlamydie můžete řešit tam. Doufám, že nebudete zklamaná sporými informacemi, ale věřím, že vám odborníci na infekční nemoci poradí lépe než gynekolog.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: