Ruptura vazů kotníku

Dobrý den, při sportu jsem si poranil kotník. Jedná se o odrazovou nohu. Došlo k přetržení vazů, ale prý bez poškození kloubu. Po tomto zjištění jsem se zeptal ošetřujícího lékaře, zda se bude operovat? Bylo mi řečeno, že časově to vyjde na stejno, když se bude operovat nebo ne a že to nechá dát do sádry a samovolně srůst. Slyšel jsem hodně reakcí na to, proč jsem nešel na operaci. Nikde jsem nenašel objasnění této situace a správný postup léčby. Chtěl bych se vás zeptat zda je tento způsob léčby běžný, myslím pouze sádra a žádná operace? Jsou nějaká větší rizika při této metodě? Je lepší, když sportuji aby byly vazy sešity nebo samovolně srostlé? Přikládám zprávu od lékaře. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Jaroslav M.

Odpověď odborníka:

Zpráva lékaře nebyla nalezena. Podle vašeho popisu lze odpovědět. Vazy hlezna se v naprosté většině případů neoperují, v úvahu připadá sešití deltového vazu, tj. vaz na vnitřní straně hlezna pod vnitřním kotníkem. Jeho přerušení musí být prokázáno vyšetřením ultrazvukem nebo drženým snímkem. Ale i v těchto případech řada chirurgů a ortopedů dá přednost znehybnění, které musí být, ale dostatečně dlouhodobé, cca 6 týdnů. Nejvhodnější chodící sádra, nikoliv stále snímaná ortéza. Potom pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Výsledky jsou dobré. Zásadní chybou je bolest po krátkém znehybnění tak zvaně rozchodit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Xorimax Chtela bych se zeptat. Dostala jsem antibiotika Xorimax 500mg, muzou se...
  • Nitrodelozni telisko Chtela bych se zeptat, pred 14 dni jsem si nechala dat...
  • Bolesti zad Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Poslední 2 roky mě...
  • Závratě Prosím o radu před týdnem jsem byla odvezena do nemocnice měla jsem...
  • Zánět ledvin Dobre odpoledne, chtela jsem se zeptat zda se z moci da poznat...
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x