Růst/úbytek svalstva

Vážený pane doktore. Je mi 29 let. Snažím se posilovat více, či méně od asi 17ti let. Vím tedy, jak moje tělo reagovalo, jak rychle mi rostly svaly a jak rychle ubývaly při nečinnosti. Před třemi lety jsem prodělal plastiku mitrální chlopně. Docela dlouhou dobu (asi rok) jsem se potom dostával jak psychicky, tak fyzicky do normálu. Zůstal mi jen rychlejší srdční ten, což je prý u mladších lidí po operaci tohoto typu časté. Už ani neberu žádné prášky. Před půl rokem jsem vynehcal betablokátory i anopyrin. Co mě však trápí - dalo by se říct po těch třech letech, že jsem od operace trvale zhubl. Mám velký problém naposilovat tak, abych vypadal tak, jak jsem byl zvyklý. A pokud opravdu necvičím ob den, tak mi svalstvo rychle ubývá a kdbych necvičil vůbec je ze mě úplný anorektik. Začal jsem pít sacharidové nápoje. Také mi nepomáhají nabrat jako dříve. Bohužel proteinové nápoje mi nedělají nějak dobře. Až teď. Dříve jsem je pil. Tlačí mě po nich hodně v oblasti slinivky, sleziny...tak to nepiji. Na stravu si dávam pozor. Jím hodně kuřecího masa a zeleniny, rýži, těstoviny..zkrátka to, co by se mělo ke cvičení jíst. Nechci se s ničím smiřovat, chci mít zase pořádné pracky, když to tak řeknu selsky. Setkal jste se s něčím podobným? Napadá Vás nějaká rada? Děkuji Vám a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Neřekl bych, že to souvisí s tou chlopní. Při nemocech srdce, a je pravda, že zejména chlopní, se může objevit tzv. kachexie. To je ale jen při trvání vady, srdce pak nepumpuje dostatečně. To ale není Váš případ. Jinak příjem a výdej je možné spočítat a měly by se rovnat (bazální metabolizmus, příjem kalorií v potravě, výdej kalorií pohybem). Je ale možné, že to nezachytí nějaké malé každodenní mínus, které dlouhodobě vede k hubnutí. Jinak lidé samozřejmě chřadnou při chorobách. Nemáme ale žádné vodítko co by Vám mělo být. Jedině snad štítná žláza - hyperfunkce vede k hubnutí i rychlému tepu. Jako zdroj bílkovin je skvělý tvaroh, to Vy ale asi víte. Přeju pěkný den. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: