Rychlé bušení srdce

Dobrý den, ráda bych se zeptala: Je mi 24 let, otec měl asi v 50 letech infarkt. Matka má prolémy s žílami. Můj problém je ten, že mám velmi rychlý tep (většinou 95-105). Tlak mám normální. Spíše nižší. Většinou pracuji do 1 v noci a spim do 10, i tak ale bývám pořád unavená. Mám před státnicemi. Večer než jdu spát mám někdy stavy většího bušení srdce a je mi špatně a hned musím jít spát. Nehrozí mi nějaké riziko infarktu, prasknutí cévy, apod.? Čím by to mohlo být? Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Aleno! Z vašeho dotazu vyplývá, že nyní prožíváte náročné období a vystavujete svůj organismus nemalé zátěži. Domnívám se, že mírně zrychlená srdeční akce (hodnota kolem 100/min není nijak dramatická), stejně jako pociťované bušení srdce je důsledkem zvýšeného stresu, který nyní prožíváte. Spánek v dopoledních hodinách nemůže dobře nahradit spánek v noci, je tedy logické, že se cítíte stále unavená. Pokud se nechcete zcela vyčerpat, měla byste věnovat větší pozornost odpočinku, nejlépe aktivnímu, dbejte na pohyb na čerstvém vzduchu, pestrou stravu, dostatek vitamínů. Nyní ve vašem věku infarktem ohrožena nejste, mějte ale na paměti, že stres se vysokou měrou podílí na rozvoji aterosklerózy a jí podmíněných onemocnění. Pokuste se tedy o změnu životního stylu, abyste se k infarktu během let nepropracovala. Pokud ale nyní vaše potíže nebudou jevit tendenci k ústupu, svěřte se vašemu praktickému lékaři, který vyloučí případnou jinou příčinu vašich problémů (např. poruchu funkce štítné žlázy). Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: