Schizofrenie

Dobry den, chci zeptat ohledne me babicky(82), ktera nejprve mela halucinace(slysela muziku), ktere se nyni vystupnovaly v bludy-pokud to spravne definuji-(slysi hlasy, ktere ji ponizuji, nekdy naseptavaji, co ma delat a hovori o clenech rodiny v negativnim slova smyslu, pry se mezi sebou hadame atd..), tedy typicke pro schizofrenii. Vzhledem k veku jsme vsak predpokladali, ze pujde spise o starec. demenci. Nicmene psychiatr nasadil lecbu neuroleptiky(Zolafren), tedy jako pri shizofrenii. Mam obavy, nebot mi prijde, ze ke stanoveni diagnozy je treba komplexnejsiho vysetreni. Muze skutecne i v tomto veku propuknout shizof.?V literature jsem se docetla, ze je to mozne pouze do 45 let. Avsak jinde zase uvadi, ze kdykoli. Navic u tohoto leku je v pribal. letaku psano, ze je nevhodny pro starsi pacienty s demenci, pokud by doslo k zamene mezi schiz. a demenci, mohlo by to mit fatalni nasledky. Omlouvam se za neduverivost, ale zijeme na malem meste a vyber lekare je velice omezeny. Nevim, zda mi budete moci poradit i v tomto, ale rada bych vedela, jak se k babicce nejlepe chovat, kdyz napr. tvrdi, ze chce volat policii na "dane osoby", jez ji pronasleduji. Vim, ze je nemozne a zbytecne nemocnemu tvrdit opak jeho presvedceni, ale nevim skutecne jake vysvetleni ji dat a jak se k jejim bludum chovat. Stale ji ujistujeme, ze dotycni lzou, ze je nema poslouchat. Budu Vam moc vdecna za jakoukoli radu, ktera by nam usnadnila komunikaci s ni. Predem mnohokrat dekuji za odpoved a omlouvam se za delku dopisu, ale otazek je najednou tolik a zaroven velke obavy a psychicke vypeti z nove situace i ze strany samotne rodiny. A hlavne si myslim, ze jedine pochopenim problemu(nemoci)mohu babicce pomoci. Dekuji Nikola

Odpověď odborníka:

Dobrý den..nesmírně obdivuji Váš přístup, schopnost vcítit se do situace, hledat optimální cestu k soužití pro všechny zúčastněné. Již jste se řadu skutečností dozvěděla, bohužel, někdy znalost spíše "zamotává" pochopení. V medicině je sice jistým nutným zvykem vytvářet tzv.klinické jednotky- vlastně jakési "škatulky" s označením a jistými společnými rysy..tak vznikají pojmy jako demence, schizofrenie..ale člověk a jeho stav se nemusí do žádné takové krabičky vtěsnat. Schizofrenie náleží mezi poruchy emotivity, kde se předpokládá porucha funkce mozkových přenašečů- příčina není známa, jistě není jediná..tedy- k analogickému obrazu může vést více vyvolavatelů Otázka komunikace s bludným světem, "vracení" pacientky do reality- tady neexistuje universální rada..Optimální by bylo, kdyby se Vám podařilo navázat vztah důvěry k sobě navzájem- pokud bude pacientka souhlasit, budete smět o jejím stavu komunikovat i s jejím psychiatrem, klást otázky, společně je řešit..Vím, že je to vše velmi náročné-ale takový je asi náš úděl..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: