Sebevražda

Poslední dobou uvažuji o návštěvě psychiatra, ale jsem v tomto směru dost na vážkách. Mám totiž sebevražedné sklony a nerad bych se dostal do léčebny. Vím, že pokud usoudí lékař, že jsem nebezpečný sobě nebo okolí, může mne klidně do léčebny poslat i bez mého souhlasu. Pokud už mám volný čas u počítače, v podstatě jen prohledávám různé stránky, které se nějakým způsobem zabývají dobrovolným ukončením života. Dokonce jsem si udělal i několik smyček z rozličných materiálů a zkouším potom na ruce, která šňůra/kabel stahuje nejlépe. Občas, když se dívám na zprávy, závidím lidem, kteří nepřežili nějakou katastrofu atd. Nemám žádnou životní perspektivu, a tak mi vlastně ani moc jiných možností nezbývá, snad ještě ten psychiatr a doufat, že zaberou antidepresiva. Myslíte si, že pokud bych se mu svěřil s tímto, poslal by mne někam na léčení? Existují na to nějaké tabulky nebo je to vždy na posouzení jednotlivého psychiatra? Může se nějak zkreslit konečná diagnóza, pokud mu tyto informace zamlčím? Děkuji předem za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Milý Karle, prosím, dejte sám sobě šanci. Lékař- psychiatr není policista, který Vás zbaví svobody. V oblasti léčby deprese, úzkosti i jiných poruch se stále objevují nové léky ke zvládání i "resistentních" stavů. Prosím, nic lékaři nezamlčujte, jen tak je schopen Vám účinně pomoci. Myšlenky na smrt občas napadají víc lidí, než si myslíte, ale statečné je nepodlehnout jim. Antidepresíva nezmění Vaši bytost, ale jako by "umyly" nános na okně, kterým koukáte na svět. Problémy, obavy, zklamání existují, ale jsou vidět v barvách, které skrývají možnost více odstínů.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Přímluva | Od: Lenka | 25.4.2014 11:59
Dobrý den, pane Karle. Moc se přimlouvám aby jste
opravdu zašel za psychiatrem. Pomůže Vám. Měla
jsem podobné problémy, sice jsem neutahovala
provazy, ale stále jsem měla touhu skočit pod vlak.
Nebojte se antidepresiva Vám pomohou. A léčit se
budete ambulantně.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x