Silné bolesti zad

Dobrý den,trpím dlouhodobými problémy se zády,před měsícem na CT zjištěno:Segment L3/4-pokroč.osteochondrosa,incip.vakuum fen..spondylarthrosa více vpravo.Blok.držení segmentu.Levostranná paramediálně-intraforaminální protruse,obliterace L foramina,zesílené lig.flavum vlevo.Těsnější poměry v obl.odstupu kořene e L4 vlevo.Pát.kanál bez stenozy.Segment L4/5-těžká osteochondrosa s vakuum fenomenem a sklerotickou přestavbou přilehlých částí obr.těl-nelze vyloučit možný podíl spondylodiscitis.Levostranná paramedilní hernie disku,šířící se do levého foramina,těsné poměry v obl.odstupu kořene L5 vlevo.Zesílená lig.flava.Bez stenozy pát.kanálu.Bolesti mi vystřelují do levé ruky a pravé nohy,jsou podstatně horší při chůzi a běžném pohybu.Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle popisu CT je Vaše páteř postižena poměrně pokročilými degenerativními změnami, které způsobují útlak foramin (místo odstupu nervových kořenů) L3-4-5-S1. Ploténka L4-5 je velmi postižena, dle radiologa nelze vyloučit stav po zánětu páteře, považoval bych ale tuto variantu za velmi nepravděpodobnou. Vaše obtíže ale nálezu na CT ne zcela odpovídají, bolesti ruky zcela jistě nejsou zůsobeny nálezem na bederní páteři a bolesti pravé nohy neodpovídají levostrannému útlaku foramin. Zkonzultujte tedy prosím nález s neurologem, ke zvážení by bylo i provedení EMG vyšetření k detailní verifikaci postižení konkrétních kořenů.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: