Sinus pilonidalis

Dobry den chcem sa poradit nakolko uz neviem velmi ako dalej. Pred 5rokmi som mal proble zo sinusom, praskol hnis som povytlac a pouzival svedke kvapky na 5 rokov bol pokoj. Bol som u 2lekarov a dostal dve odporucania ak s tym nie problem netreba rezat ale druhy povedal rezat hned. Kedze som s tym nemal 5 rokov problem neriesil som to no teraz sa mi to vratilo a problem uz trva 3-4mesiace, bolec sa vsak presunil a nieje priamo na kostrci. Neboli mato ale vyteka mi s toho hnis. Cital som rozne fora a diskusi o tejto operacii a poviem Vam dost ma vystrasilo. Ak sa to znovu vrati aj po operacii je dobre to operovat? Moze cista rast aj ked je v kludomo stave 5rokov? Je mozne sa objednat na vystrenie bez operaci ak chcem vediet ake je to rozsiahle? Cital som, ze pred operaciu sa striektne modra tekutina aby bolo viediet ak je infekcia velka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel, problémy se sinem jsou velmi často vleklé a opakovaně se vrací. Nejlépe je, pokud je problém akutní, nechat si jej řádně ošetřit- dostatečně rozříznout a vyčistit. Pokud se to neudělá, jako nejspíše u Vás, problém přejde do vleklého zánětu a projevuje se pak obvykle píštělí, z které vytéká hnisavá tekutina. Řešení je pak celý sinus vyříznout, obvykle zůstane poměrně velká rána, která se hojí i několik týdnů. Před výkonem se sinus opravdu nastříkuje, aby bylo vidět, jak je velký.

MUDr. Šárka Kralíková
MUDr. Šárka Kralíková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: I. chirurgická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: