Sinus pilonidalis

Dobrý den,5.12 jsem byl operován s abscessem,operace proběhla zřejmě v pořáku,hospitalizován jsem byl 4dny,dren jsem měl 3dny.Od propuštení (pondeli) jsem byl na prvni kontrole v pátek.Už ten den v noci jsem se probudil asi v 5ráno,rána me svědela,poté jsem zaregistroval ,že mam trenky od krve a samozřejmě i cele krytí,které na ráně bylo.Následně jsem to sdělil na kontrole,kterou jsem mel na ambulanci,že jsem si povšimnul krve a to ,co už jsem psal.Doktor mi hned sdělil,že se jedna o sraženinu,která může nastat.Něco mi s tim bolestivě dělal,pomalu už chťel po týdnu sundávat stehy,až při manipulaci uznal,že je to zatim ješte ,,měkké".Při odchodu řikal,že mam ranu proplachovat betadinou a peroxidem mezi stehy.Celkové jednání doktorů je né moc uspokojivé,a to neberu v potaz jizvu,kterou bych i já sám možná zvládnul estetičtěji zašít.Poraďte,je sraženina nejak vážná? Vstřebá se,nebo co tedy s tim,přes noc mi to trochu teče,ale to asi bude normalní,nemyslíte? Budu rád za každou radu. Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michale. Především je potřeba napsat, že sinus pilonidalis je svízelná věc. Nejenže má tendenci recidivovat, ale také se po jeho odoperování rány celkem standardně nedobře hojí. Na Vašem popisu procesu hojení ani přístupu lékaře neshledávám proto nic mimořádného, jen je asi potřeba více komunikace. Neváhejte se na příští kontrole podrobně vyptat. Nakolik odhaduji z Vašeho popisu, v ráně se zřejmě vytvořil hematom (sraženina) anebo serom (volná tekutina), která se pak náhle vyprázdnila. Ani jedno není nijak závažné, jenom to může komplikovat resp. prodlužovat celkovou dobu hojení. Někdy se stává, že se rána rovněž zanítí. Aby se tomu předešlo, tak i ve Vašem případě Váš lékař doporučil proplachy roztokem betadiny. Já bych ještě doporučil jednou deně 5 minut sprchu proudem vody, jinak však udržujte ránu v suchu a čistotě. Jakmile se vyndají stehy, které nyní brání rozestupu rány a jejich předčasné vyjmutí by vedlo k jejímu rozpadu, situace se pravděpodobně opět vylepší a koupelemi v kombinaci s masážemi dosáhnete dobrého výsledku včetně toho kosmetického. Jakkoliv vypadají operační rány zpočátku dramaticky, do půl roku se většinou vyhojí tak, že se původní místo chirurgického řezu obtížně hledá. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: