Špinění před menstruací

Dobrý den, rok se snažíme o miminko (30let) a nedaří se. Problém vidím ve špinění 3-4 dny před menstruací, které mě trápí 2 roky. Od lékaře jsem dostala naslepo Proveru 5mg, kterou jsem užívala 5 měsíců. Bohužel nepomohla. Poté mi byl udělán hor. profil 3. den cyklu, výsledky byly dobré. Když mi nezabrala Provera, znamená to, že progesteron je v pořádku? Na krev v 2. polovině cyklu už jsem nebyla poslána. Jednou jsem byla 14. DC na ultrazvuku a neměla jsem žádný dominantní folikul. Podruhé jsem byla na ultrazvuku asi 19.DC a měla jsem folikul 20 mm. Tak nevím, zda mi vajíčka vůbec dozrávají. Ultrazvuk jsem si musela "vydupat". Nesledujete své pacientky, jestli probíhá ovulace? Může mé problémy způsobovat špinění? Můj doktor mi doporučil laparoskopii, před tím, než mi budu dávat další léky. Postupoval byste s léčbou stejně? Myslíte, že špinění může souviset s endometriozou, či neprůchodným vaječníkem, srůsty? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, špinění s endometriozou ani neprůch. vejcovody nesouvisí. Špinění je způso beno nedostatečnou funkcí žlutého tělíska. 5 mg Provery byla dávka malá , měla by se zkusit dvojnáso bná Provera 2xl ču jiný gestagen. Ne každý cyklus je ovulační, laparoskopie může skutečně prokázat neprůchodnostvejcovodů , srůsty či endometriozu a do vyšetřovacího algoritmu patří. Je dobré přijít na UZ 12. den cyklu aby se vidělo a odhadlo kdy a zdali-li vůbec dominantní folikl doroste. Pak se může aplikovat infekce Pregnylu na prasknutí foliklu. Ovulace se dostaví za obvykle 36 hodin po injekci. Též se dá ovulace stimulovat, nevytváří-li se dominantní folikl vůbec. MUDr.VIlém Jelínek

MUDr. Vilém Jelínek, CSc.
MUDr. Vilém Jelínek, CSc.

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynprofi s.r.o., Gynekologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x