Srdce

Dobrý deň prosím vás o radu. Mám 22rokov chodím do posilňovne asi 4 rok medzi tým som trénoval atletiku 3 roky behal som krátke trate šprint 100az 200metrov na tréningu som trénoval väčšíňou do 400 metrov. Pred rokom som z atletikou musel skončiť kôli práci nestihal som to hlavne kôli tomu že robím aj nočné. Po roku mi narastlo aj brucho pretože už ani tomu cvičeniu som moc nedal. Ale znovu začínam cvičiť už asi 5 mesiac je to časovo náročné pretože 2 dni pracujem a 2 dni som doma s toho polku dňa prespim po nočnej zmene a v tedy to v posilnovni nikdy zmysel nemalo. Preto som sa rozhodol že skúsim stymulant na zvýšenie sily a energie. Popri tom mám aj proteín iba čisté bielkoviny z 0 % cukrov, tukov, sacharidov. Obsahuje iba vetvene aminokyseliny. Objednal som si doplnok o ktorom som sa neskôr dočítal že ho nemajú používať registrovaný športovci. Nie som už registrovaný no neviem isto či ide o steroid. Doplnok obsahuje L-citrulin malat, arginine Nitrate, Agmatine Sulfate, Grape speed (95% Proanthocyanidins) Extract, CNS Contractile Stimulant System, 364mg. Caffeine, Norcoclaurine HCL (Norcoline) 3,4-Dihydroxycinnamic Acid, vitamín C 100mg. eNos Super Performance System 4494mg. Pochádza z USA. Použil som ho asi 3 krát a naozaj výsledný efekt ma veľmi prekvapil. Činky som dvíhal z ďaleko väčšou razantostou opakovaní bolo oveľa viac ako obvykle a necítil som absolútne žiadnu bolesť alebo únavu iba pri konci zatocenie hlavy pri posledných opakovaniach. Bol to zrejme podnet môjho tela že už mám prestať, pretože dnes som cvičil naozaj dosť a stihol som viacej partií precvicit a oveľa silnejšie ako inokedy a preto mám pocit že ide o steroid. Aj pretože v minulosti som už nejaké doplnky užíval typu kreatin a arginín. Chcel by som sa vás spýtať či môže dojsť k zdravotným problémom tým že po cvičeni ešte asi hodinu mi dnes busilo srdce odmeral som si tep a mal som okolo 90 úderov za minútu v kľude. Tlakomer nemám. Spomenul som si na babku že pri vysokom tlaku jedla cesnak tak som si tiež dal zlepšilo sa to. Ešte sa trochu vratim doplnok som si dával 30 minút pred výkonom. Môže sa stať že týmito doplnokami si akoby laicky povedané skracujem život? Pri veľkom opotrebovani srdca? Môže byť rovnako nebezpečeny aj arginín? Samozrejme doplnok som vysadil. Alebo je bezpečné si ho dať raz za týždeň alebo za dva týždne? Veľmi pekne ďakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mario. Pokud chcete užívat doplňky stravy, tak bych vám doporučovala nakupovat je u renomovaných výrobců. Při nákupu doplňků stravy na internetu nikdy nevíte jestli v nich není nějaké látka, která je zdraví nebezpečná a u nás zakázaná. To, že je na obale výrobku napsáno, že ho nemají užívat registrovaní sportovci naznačuje, že tam může být nějaká zakázaná látka. Pro redukci tělesného tuku je důležitý aerobní pohyb - například chůze, běh, jízda na kole, atd. Zamyslete se, jestli je potřeba Vámi uvedené doplňky užívat, zda není lepší jít cestou celkové úpravy životního stylu.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?
Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Články: Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Bolest je často chápána...
Orgasmus u ženy
Články: Orgasmus u ženy
Příčin, které způsobují, že...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina žaludku – i zde je cílená léčba užitečná
Články: Rakovina žaludku – i zde je cílená léčba užitečná
Přestože se výskyt rakoviny...
Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Články: Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Pacienty s hemoroidy a...
Krevní obraz
Články: Krevní obraz
Krevní obraz je laboratorní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: