Srdce / silné bušení, nevolnost, bolest hlavy

Dobrý den, ráda bych Vás tímto poprosila o Váš názor/radu. Občas mám silné bušení srdce, často je doprovázeno náhlým pocitem horka, někdy se mi motá hlava a mám pocit na omdlení, černo před očima nebo rozmazané vidění, okamžitě si musím sednout a něčeho se držet. Stává se mi to převážně v práci, pracuji na 12ti hodinové směny, práce ve stoje. Za posledního půl roku se mi výše popsané stalo asi 5x - 7x. Silné bušení srdce mám někdy ale i v naprostém klidu - doma, například, když ležím, sleduji tv. Z ničeho nic se mi silně rozbuší srdce, mám pocit "srdce v krku", špatně se mi začne dýchat, často mě následně rozbolí hlava. V současné době jsem doma na neschopence, naposledy, když se mi to přihodilo v práci, na noční směně, musela jsem odejít a šla jsem na pohotovost, druhý den k lékařce, ta mě poslala na kardiologii, kde mi lékař provedl vyšetření srdce, při vyšetření prohodil něco o mírné nedomykavosti a ch. síťce. Po vyšetření mě posadil na židli a sdělil mi, že se zdá být vše v pořádku. Předepsal mi Ekg holter na 24 hodin, který prý nic zvláštního nezaznamenal, ani já ten den neměla pocit obtíží. Nedalo mi to a zeptala jsem se na nedomykavost, kterou zmínil a proč mi to nenapsal do lékařské zprávy, sdělil mi, že je mírná a že to není problém... Opravdu nevím, na co se tedy zaměřit, nebo zda zkusit vyšetření u jiného lékaře ( nevím, zda mám na něj nárok, když jsem na takovém vyšetření zrovna byla). Trochu si začínám připadat jako hypochondr. Nikdy jsem nebyla na neschopence, nejsem člověk, který by chtěl být doma. Ale ráda bych přišla na příčinu svých problémů. V poslední době nemohu ani vyjít schody bez toho, aby se mi nerozbušilo silně srdce. Vím, že tohle zažívají lidé běžně a nemusí to nic znamenat ale nikdy jsem takové potíže neměla. Je mi 26 let, vážím 57kg, léčím se od 17ti let na hypofunkci štitné žlázy, užívám letrox 50, 1tabl denně, ve středu a v neděli 2tabl.denně. Dávka mi byla navýšená asi před půl rokem. Žádné další léky neužívám. Hormonální antikoncepci jsem vysadila asi před 6ti měsíci. Moc děkuji za Váš čas věnovaný mému dotazu a za případnou radu. Natálie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, někdy pocit bušení srdce, ještě neznamená, že Vám srdce buší. Pokud máte pocit bušení srdce, zkuste si změřit tep, pokud je pod 100 za minutu, jedná se pouze o pocit bušení srdce. Někdy se tělo brání únavě, stresu atd. Pokud by bylo bušení srdce časté, může se zkusit epizodický EKG Holter. Máte u sebe kartičku na 3 týdny a když máte potíže, přiložíte jí k srdce. Zaznamená se činnost srdce. Poté se definitivně vyhodnotí, zda-li arytmii máte. Nedomykavost chlopně je prakticky normální nález, má ji cca 30 % populace.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: