Stafylokokus aureus

Dobry den, mam sliznice v nose kolonizovany zlatym stafylokokem. Nezpusobuje mi to vsak prozatim zadne subjektivni obtize. Jsou s tim nicmene dlouhodoba spojena nejaka rizika, at jiz pro mne nebo me okoli? Ma smysl podstoupit preventivni preleceni antb? Dekuji predem za odpoved!

Odpověď odborníka:

Dobrý den. U Vás se spíše jedná o nosičství. Záleží na tom, jaký Stafylokok to je, jestli náhodou není velmi odolný na antibiotika. To by připadlo v úvahu, pokud byste byl v minulosti hospitalizovaný v nemocnici a nebo prodělal několik léčení antibiotiky. V tom případě byste byl potencionálně rizikový pro okolí, především pro děti a oslabené jedince. Vám také by nebezpečí hrozilo jedině v případě nějakého významného oslabení, jako je třeba úraz či například onkologické onemocnění. Antibiotika tady mnoho nezmůžou. Alternativou by bylo podávání homeopatického léku STaphyllococcinum, ale to je vázané na lékařský předpis a individuální dovoz.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: