Stehy a tetanovka

Ve středu ráno (před dvěma dny) jsem utrpěla poranění hlavy, mám tržnou ránu na čele vlevo 5 cm. Rána mi byla šitá, celkem tři stehy, z každého koukají oba konce (tedy šest nitek "trčí" ven). Následně by byla rána "pomazána" jakousi zelenou hmotou, co jsem tak vyčetla, pravděpodobně Novikovem. V lékařské zprávě stojí Tj: RES, krytí a dále tam stálo, že bych do jednoho dne měla jít raději na kontrolu k PL, pak jen že mám podstoupit proočkování TAT dle očkovacího kalendáře. Bohužel, momentálně se nemohu dostavit k svému praktickému lékaři, nicméně rána se hojí dobře, dnes už bolí jen na dotek, mám tu polovinu tváře trochu oteklou, ale jinak v normálu. Dle zprávy pana doktora jsem usoudila, že by stehy měly být vstřebatelné, když se nikde nepíše o jejich vyndání. Je to tak? Mohu to nějak poznat? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ano...pokud máte 23 let, měla jste poslední tetanovku někdy ve 14 letech, měla by ještě chránit...tetan se přenáší špinavým poraněním, hlavně nějakým nástrojem od hlíny nebo hnoje, čistá rána třeba pěstí nebo nárazem hlavy do nečeho by tetan způsobit neměla, pokud si člověk tedy nesáhne do rány špinavou rukou že...stehy můžou "vypadnout" samy, pokud ne, tak to bude silon, který se vytáhnout musí, to by jste měla poznat sama...na vytažení stačí zajít za 10 až 14 dní, určitě to nespěchá...doporučení hlásit se u lékaře je míněno spíše v právní rovině než v medicínské, předáním do péče co nejdříve se každý lékař "sichruje" že je o pacienta postaráno jinde a že byl poučen kde se má hlásit, aby se vyhnul případnému vyšetřování kdyby náhodou nastaly nějaké komplikace.

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: