Štítná žláza

Dobrý den, tímto způsobem bych Vás chtěla poprosit o vysvětlení UZ vyšetření. Mé matce je 53 let a 3 roky se léčí na hypofunkci štítné žlázy. V dubnu 2010 byla na UZ š. ž.:pravý lalok 21x19x48 mm, objem 9,5 ml, přiměřené echogenity, homogenní struktury. Při laterárním okraji pravého laloky jsou 2 drobné hypoechogenní uzlíky, větší o průměru 3 mm. Isthmus šíře 3,3 mm. Levý lalok 18x17x37 mm, objem 5,5 ml, přiměřené echogenity, homogenní struktury, bez průkazných ložiskových změn. Krční lymfadenopatie není patrna. Dříve užívala Letrox 50, v dubnu byla dávka zvýšena na Letrox 75 - 1 tabl. ráno. Současné krevní výsledky jsou TSH 0,24 a fT4 18,4. Dále by mne zajímalo, za jak dlouho se provádí další UZ a co znamenají ty uzlíky? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ultrazvuk se dělá tehdy, pokud má lékař podezření, že mohou nastat ve štítnici změny. Uzlíky jsou změněná struktura ve štítnici, pokud má maminka hypofunkci štítné žlázy, dále se nevyšetřují, pokud by ještě nebyla stanovana diagnosa, hledá se, zda by uzly nemohly produkovat hormony štítné žlázy nadměrně - tzv. horké uzly (vyšetření je scintigrafie). Jinak se jen sledují na ultrazvuku. Domluvte se se svým oš. lékařem, žádný "předpis" nebo norma pro kontroly UZV nejsou. Maminka by měla pravidelně na kontroly docházet a kontrola TSH ukáže, jak je dávka thyroxinu dostačující, hodnota 0,24 je spíše nižší....Norma rozpětí TSH 0,37-5,0 , maminka může být nyní mírně předávkovaná. Sama at si ale rozhodně nic nesnižuje, počká na konzultaci u endokrinologa nebo obvodního lékaře. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: