Stolice kojence

Dobrý den , mám syna , narozen ve 35+4 tt akutním cs , pro hypotrofii, nulové toky placentou a mou preeklampsii - 1650 g, 43 cm. Nyní má 10 týdnů (korigovaně 6), váží 4000g , měří cca 53 cm. Od narození byl krmen BEBOU - toleroval ji pěkně , zvládal plnou dávku vzhlem k hmotnosti. Postupně jsme přešli na plnou dávku mého odstříkaného mléka. Na té je doposud (pije 100-120ml 6-7 x za den - z lahvičky), občas něco i nakojíme , ale není to pravidelně - prso pouští, nechce moc tahat (občas si dá 20,30 někdy i 70 ml). Problémem ale je jeho stolice, kaká nám hořčicovou řídkou stoličku s hlenem cca 3-4 denně v ne nějak extra velkém množství. Lékařka to viděla, vzala stěry, poslala stolici k vyšetření clostriií (negativní). Potíže nám začaly po zavedení lactobacilů v dávce 2 tobolky denně - doporučení dr. na trápení s větry. Do té doby měl stolici "míchaná vajíčka". Zkoušeli jsem i všechny druhy kapek na koliky (sab simplex, infcol, espumisan...) , vše má nyní vysazeno dostává jen babycalm - cca týden + ty lactobacily + vigantol 2 gtt + pyridoxin 10 mg (doporučeno z neonatologie do cca 3 měsíců věku). Jak jsem psala syn je plně "kojený" , UM netoleruje, po druhé dávce většinou zvrací - nevím jestli je netráví, nebo jak není zvyklý tak to netoleruje?? Zkoušeli jsem několik druhů (obyčejné, H.A. , comfort...) , v době, kdy jsem nedokázala pokrýt jeho potřebu MM - 1-2 dávky denně. Teď mám naštěstí MM už zase dost. Cca 14 dní jsem na dietě bez mléka (snažím to hlídat poctivě) , změna k lepšímu žádná , v záloze máme Nutrilon AC, kdyby bylo třeba dokrmit. Tak nevím jak už mu pomoci, kde může být chyba ? Může takto kojenec kakat? Prospívá myslím dobře (přibírá cca 1250 g za měsíc). Občas si ublikne, ale jinak MM toleruje pěkně - zkoušeli jsme nutriton,to neublinkával, ale po dvou dnech se nemohl vůbec vykakat - sice nebyl patrný hlen , ale kakal jen s rektální rourkou žlutohnědou pastovitou stolici. Omlouvám se za délku příspěvku, ale už nevím co zkusit. Jestli přestat dávat MM , zkusit přejít na NAC . Děkuji za jakýkoliv postřeh/radu/zkušenost.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Musím se přiznat, že s Bebou u nedonošených novorozenců nemám zkušenost. V našem regionu se nedonošeným dětem a dětem s nízkou porodní váhou dává Nutrilon Nenatal nebo fortifikované odstříkané mateřské mléko. Na druhou stranu pokud přibírá na váze po mateřině a máte mléka dost, tak není důvod mu dávat umělou formuli. Při hladu ho prostě přiložíte častěji. Horčicová barva stolic je v podstatě normální, s tím, že se barva může měnit od žluté, přes oranžové až k hnědé, někdy i lehce dozelena, záleží na tom, jak rychle projde trávicím traktem. Kojené děti mají obecně stolice častější a řidší než děti krmené um.mlékem. Pokud kojíte, pak probiotika nemají větší význam (ale neškodí)- obsahuje je mat.mléko. Kapky na "prdíky" ano, dokud nebude více na bříšku, některé děti to trápí až do zavedení zeleninových příkrmů. Pokud není ublinkávání po každém jídle a jsou to malé dávky, pak Nutriton není třeba. Pokud byste chtěli dávat um.mléko, což asi není v současné době potřeba, doporučila bych Nutrilon allergy care. Ale jinak věřte své lékařce, těžko se to řeší takto na dálku.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: