Strach z choroby

Dobrý den Chtěl bych se prosím zeptat na mé problémy.Je mi 30let a jsem již 10let OSVČ.K dnešnímu dni jsem však byl nucen mou práci přerušit.Již dá se říct rok mě trápí mé zdraví,je sice pravda že má životospráva nikdy nebyla dokonolá,jsem tam nějaké to pivko a nějaká cigareta byla,ale vše ve slabé míře.Ted už však nemohu skoro ani jíst a hlavně ztrácím smysl života a neznám nic jiného než bolest a strach.Mé problémy tedy začaly před rokem bolestmi břicha a sem tam točení hlavy,po 2měsících jsem byl poslan na gastroenterologii a tam mne poslali na sonobřicha=v pořádku,odběry krve v pořádku,gastroskopie=Bubitida H.p. Biopsie y D2-bio A-chronická atrofující duodenitida typu celiakie-Marsh2,kolonoskopie=vnitřní hemeroidy II stupně. Takže nastal trochu obrat v životním stylu co se týče bezlepkové diety kterou do ted dodržuji velmi přísně.Přestal jsem samozřejmě i pít pivo a alkohol a přestal jsem kouřit.Bolest břicha pomalu ustupovala ale co se týče motaní a bolesti hlavy na spáncích a temeni to neustálo.Tak následovalo magneticka renozance,ct mozku,EEG vše v pořádku,RTG páteře=napříma krční lordoza,kanál páteřní primárně přim.šíře. MOP nesnížené,struktura přiměřená,krycí destičky bez nerovností.Spondylartroza C5-7 incip. Takže v listapadu 2015 následovaly rehablitace.Bolest však pořád přetrvávala.V Březnu 2016 jsem se objednal k Neurologovi ten po vyšetření mi napsal cefalea tenzní+až náznak panický atak.předepsal mi magnosolv který už beru od vánoc,depakine chromo 300mg 0-0-1 ,Dorsiflex 3x denně,kontrola za měsíc. Od Dubna to ale jde semnou s kopce každý den jsem zralý na pohotovost.Bolest břicha a točení hlavy a Začal jsem plivat malé žilky krve cca 2cm dlouhé,tak jsem jel na pohotovost tam RTG plic a srdce=vše v pořádku ,RTG břicha nativní=na nativním snímku břicha ve stoje obě subfrenia bez zjevného vzduhu,bez pneumoperitonea.Smíšeny obsah v tračníku,t.č. bez dilatace,bez patrných ileosních hladinek,vyraznější meteoristicka,vyraznější meterristická nápln rekta až raktosigmatu.Pak mi udělali výplach aby se asi ujistili že tam ta krev je,což samozřejmě byla tak si mě nechali v nemocnici,byl jsem tam 3dny,udělali mi opět gastroskopii a tam nic nenašli,pak jsem šel na url tam prý byla jenom podrážděná sliznice,tak mě propustili.Hned jsem si zašel k neurologovi a ten mi napsal Léky Asentru 1-0-0 a xanax 1x před spaním,ted tyto leký beru týden plus 1x ráno nolpaza na překyselení. Každopádně potíže přibývají a já se cítím opravdu nemohoucně. Dnes jsem na tom tak že sotva píšu tenhle text,točí se mi hlava jako opilému,nemužu zaostřit(na očním vše v pořádku),jsem slabý,bolí mě klouby a kosti,mám neustálý knedlík v krku(trvá asi měsíc),palení žáhy spojený s tlakem na hrudi(hlavně pichy u srdce ale málo kdy trvá asi měsíc),bolest celého břicha nejvíce v podbříšku(trvá asi 14dní),stolice co dva dny normální,časté močení(moč po odběrech v pořádku ,trvá to asi pul roku)a nezkutečně mi kručí a bubla v břichu nebo ve střevech to už snad pul roku jak po jídle tak před jídlem tak behem dne.bolest zad a za krkem to je na denním pořádku u mě,ale rtg celé páteře dle neurologa- lehčí degenerativní změny jen popis. Předevčírem jsem byl na kožním jelikož mám už asi pul roku do toho vyrážky po celém těle asi cca 20 1cmx1cm trochu svědí ale je to prý s celiakie,vždycky zmiznou a objeví se jinde po týdnu.No nicméně dle pokožky a potíží mi paní kožařka řekla že musím mít něco s imunitou že je to divné Nevím už fakt jak dál,jsem sportovec ale už pul roku opravdu nemohu nic dělat a život se mi hroutí.Myslíte že to motání hlavy opravdu je psychického rázu a muže trvat denno denně každý den celý den.Ráno se vzbudím a hned to začíná omámenost a bolesti,snažím se před všemi předvařovat jelikož celé své okolí tím otravuju ale už mi to nějak nejde a prostě všechno vzdávám.Jsem objednaný samozřejmě u psychiatra na 30.6. myslíte že mě ty nemoci a to dlouhé hledaní a ta nejistota že to muže být něco vážného dostáva čím dál tím víc na dně?O všech vážných nemocech snad vím už vše a pořád si myslím že nějakou mám,ale snad už ani žadné jiné vyšetření neexistuje co mi nedělali.Měl jsem 78kg ted během 2měsícu mám ted 72kg a to bych řekl že se snažím jíst no spíše se nutím jist normálně ale prostě to nejde i tak jsem šel s váhou dolu.Prosím nemáte nějakou radu?Snad přece po tolika vyšetřeních by mi nějakou rakovinu či něco jinéhovážného našli ne?Ikdyž je pravda že se léčím jen na pohotovostech a muj gastroenterolog je dle mého názoru 30lety student který nemá moc zkušeností což ho nechci nijak podcenovat,ale prostě se kolem mě pohybují lidé a doktoři co mi nejsou moc schopni něco k těm potížím říct a vylečit mne.předem mockrát děkuji za jakoukoliv odpověd.S pozdravem

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Velké množství mých pacientů s depresí nebo s úzkostnou poruchou (panickou úzkostnou poruchou v první řadě) projde celou řadou vyšetření, než se jim dostane účinné pomoci - na jednu stranu je to moc dobře, protože víme, že po somatické stránce jsou obyčejně nemocní (například Vaše bulbitida s positivitou Helicobacter pylori, H.úú., bakterie, která otravuje v žaludku a na začátku tenkého střeva, rozhodně coeliakie - i když s točením hlavy nesouvisí).Předpokládám, že proběhl odběr krve a moči a nejste chudokrevný,ŠŽ (štítnou žlázu) máte v pořádku atd. Nezmiňujete imunologii.Klíště? Červený flíček rostoucí do podoby fleku,eerytema migrans? Na druhou stranu je to špatně: odkládá se tím moment pro účinnou pomoc, psychiatrickou, která by Vám přinesla úlevu. Nicméně: tělesná schránka je obstaraná dobře, zařiťe si vyšetření na borrelie a chlamydie a imunologické vyšetření (ta imunita, o níž mluvila dermatoložka, se musí vyšetřit - buď problém je - a nebo není). Třicetiletý i mladší lékař má jednu velkou výhodu pro pacienta: není tak zkušený jako šedesátiletý, ale bývá pacientům oddaný a obětavý, zpravidla. Alespoň u psychiatrů tomu tak většinou je. Domnívám se, ale, že u gastrodoktorů rovněž, i když jistě mohou existovat výjimky. Váš neurolog je osvícený člověk, Asentra plus Xanax velmi dobře!!! Jen efekt nastupuje během 3 - 6 týdnů, tedy je třeba vyčkat. Nepíšete dávku a neznám Vaši váhu - 100mg bývá standard, ale stává se - a někdy to nefunguje,pokud se nedá 2 x 100mg Asentra/y. Škoda, že psychiatr má čas až na konci června!!! Jedná se velmi pravděpodobně o depresi s panickými atakami, je to dobře léčitelné. Za šest týdnů byste měl cítit jednoznačnou úlevu a pomalu se vracet ke své váze, měly by zmizet bolesti v břiše a svírání v hrdle. Stejně jako coeliakie vyžaduje deprese ovšem určitou disciplínu, zejména v užívání léků. Zvažte vedle toho návštěvu u psychologa s tím, že byste chtěl psychoterapii. Je možná individuální i skupinová, rodinná. Potřebujete li se mě na něco dál ptát, napište mi na můj mail, který najdete na internetu podle mého jména. Dr. Vladislav Borovanský Psychiatrie Roudnice

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: