Strach z infarktu

Dobrý den, mám strach o tatínka, je mu 54 let, v 50 let prodělal infarkt, který se poznal až z krevních testů, na ekg se neobjevil. Taťka měl jen pocit, že ho pálí žáha. 2 krát mu dály stenty na rozšíření cév. Bohužel si ale poslední dobou stěžuje na bolest a pocit pálení na hrudi a bolest krčních svalů. Když si lehne, tak je to prý ještě horší, nevím, zda to může být předzvěst před dalším infarktem, nebo zda to není jen úzkost - myslím si, že má i psych. problémy (deprese, nezaměstnán, nyní úmrtí dědy). Bohužel však asi pokyny lékařů mco nedodržuje: jí všechno. Pohyb nemá - toho se spíš bojí, tvrdí že naštípal pár polínek a cítil tíhu a námahu. U dr byl ale ten mu jen změřil tlak, ten má vyšší. Tvrdí mi, že na ekg se nic neukáže, pokud zrovna neprobíhá v ten moment infarkt. Léky na ředění krve bere. Prosím poraďte, co by měl udělat? Může mít stres až takový vliv, že může takto ohrožovat srdce? Koupila jsem mu tobolky Omega, může to pomoci? Nebo neexistuje nějaká poradna, centrum, kde takovým to lidem po infarktu radí a pomáhají změnit stravu a myšlení? Strašně moc děkuju za odpověĎ!!!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odlišit u pacienta s prokázanou ischemickou chorobou srdeční bolesti způsobené ischemií, tedy anginu pectoris, a bolesti jiného charakteru, zvláště pokud mají určitý psychogenní podíl, bývá často velmi obtížné. Základním vyšetřením však kromě podrobné anmanézy (popis obtíží pacientem) nadále zůstává zátěžové vyšetření - ať už klasická ergometrie (zátěžové EKG) nebo ve speciálních indikacích používané izotopové vyšetření (radionuklidová perfuse myokardu). Při trvajících rozpacích je nejlepším postupem zopakovat koronarografické vyšetření, které objektivizuje nález na srdečních cévách. V případě příznivého nálezu vyšetření samo sice pacienta obtíží většinou nezbaví (pokud ano, hrála roli psychika), ale ujistí nemocného, jeho okolí i ošetřujícího lékaře, že obtíže mají jiný než srdeční původ; překvapivě dobrý efekt v takovém případě může mít dočasné nasazení antidepresiv. Po 4 letech od předchozí angioplastiky se však nález na srdečních cévách změnit mohl, proto by Váš tatínek měl výše uvedená vyšetření postupně absolvovat - dnes je (mělo by být!) samozřejmostí, že nemocný po srdečním infarkt je sledován kardiologem a současná kardiologie, resp. celá moderní medicína, nečeká, až k příhodě dojde, ale snaží se opakování předejít (sekundární prevece). K obtížím může podstatně přispívat i zvýšený krevní tlak, stejně jako nepřízivé životní okolnosti. Základem léčby je medikace standartně doporučená, vždy obsahuje nějaký lék na ředění krve a téměř vždy lék na snížení krevních lipidů; Omega 3 mohou být pomocným doplňkem, hodí se k primární prevenci u dosud zdravých, ale moderní hypolipidemika nenahradí. Ve velkých nemocnicích existují centra preventivní kardiologie, lipidové ambulance či dietní specialisté; další odkazy najdete na internetu. Myšlení jiných (naštěstí) měnit neumíme, můžeme ovlivnit hodnotový žebříček a preference, životosprávu, životní styl. V každém případě Vašemu otci doporučuji pravidelné návštěvy u ošetřujícího kardiologa. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: