Stres

Potřeboval bych se zeptat na problém ohledně srdce. Trpím posttraumatickou stresovou poruchou + mám hodně velké stresy v práci a ve škole. Minulý týden jsem se tak vystresoval a vydeptal, že mě začalo bolet jak kdyby srdce, levá strana hrundíku, levá ruka, slabo mi bylo, od žaludku blbě.. Časem to přešlo (cca dva dny) a dneska, jak jsem se zase vystresoval repete, ale dvacetkrát horší. Hrudník bolí jak kdyby zleva z boku - 5 cm z podpaži dolů > tam to píchá.. A pak to bolí vpředu tak různě. Chvílemi to bolí pichlavě stabilně hodně, chvílemi to píchá málo pořád a hodně dle rytmu srdce - co tlukot srdce, to píchnutí. Ta bolest není závislá na poloze, akorát čím větší je, tím více jsem protivný jak kdyby.. Nevím, jak dobře to popsat. Před rokem jsem měl něco podobného - ta bolest nebyla úplně stejná, ale také jsem se obával infakrtu - tehdy jsem to dopanikařil až na pohotovost, kde mě vyšetřili - ekg, krev > vše v pořádku, pak mě ještě obvodní pro můj klid poslala za kardiologem, kde jsem jezdil na kole, nové ekg, 24 hodin jsem na sobě měl mašinku > závěr vše v pohodě.. Na tom kole, které přidávalo zátěž, jsem ujel nějakých 97%, což prý je dobré říkal ten doktor. Nicméně uběhl rok a já nejsem schopen zjistit, zdali se jedná o páteř - mám tam nějakou něco v oblasti hrundíku podle rtg pár let zpět., nebo se jedná o psychiku - ty moje stresy, nebo právě temi stresy jsem si už ten infakrt fakt přitáhl. JInak nekouřím, nepiju, mám přes 180 cm, 80kg. Jediné, co dělám špatně jsou ty stresy - kdykoliv mi něco připomene traumata, která jsem zažíval - což se děje denně několikrát, chytnu takovou úzkost, stres a paniku, že ... (k psychiatrovi chodím, psychofarmaka na to beru). Prosím tedy o odpověď ve smyslu, zdali v mém věku - 25 let, je možné, abych si ze stresu, který je fakt každodenní a velmi silný - mám v anamnéze masivní úzkosti, stresovou posttr. poruchu atd, atd.. může vést k tomu, že si přivodím infakrt? A pak o to, zdali mé potíže = trochu dušnost, velmi velké bolesti hrudníku vlevo z boku + zepředu jak je srdce u hrudní kosti, pak pod hrudníkem zleva - jak kdybych si chtěl podebrat prso a v té ose od toho prsa nahoru až ke krku.. píchnutí, které netrvá třeba jen sekudnu, ale deset minut - kdy reálně uvažuju o záchrance, jsem strnulý v jedné poloze a modlím se, aby to přešlo a protivný jsem jak něco, nezávislé na pohybu a ještě v tom bolest pichavá podle rytmu srdce mohou být infakrt. Mám tlakoměr - tlak mám v klidu v polosedě na posteli 138 / 83, tep 54. Děkuji za odpověď. K obvodní s tím zajdu, ale má objednávkový systém a objednala mě za 10 dní - přes telefon mi řekla, že jsem měl před rokem vyšetření a že stejně žádné nové dělat nebudeme, že přijdu jen na pokec .. Takže tak. Vlastně prosím o tento názor, aby nějak přežil těch 10 dní než za ní půjdu, aby to nebylo ještě horší. Do nemocnice fakt nechci :( Děkuji tedy, snad budete milý/á a nevyděsíte mě moc.

Odpověď odborníka:

Myslím, že na infarkt jste velmi mladý, pravděpodobně opravdu všechny Vaše potíže souvisí se stresem, může být i problém ve funkční poruše hrudní páteře, pomohla by fyzioterapie, vzhledem k tomu, že všechna vyšetření srdce jsou v pořádku, infarkt bych vyloučila.

MUDr. Alena Malíková
MUDr. Alena Malíková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ambulance praktického lékaře, A- Medicos, s.r.o., Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: