Střevní chřipka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kdy střevní chřipka odezní. Měla jsem ji v neděli v noci a v pondělí po 2 hodině odpolední už mi bylo fajn. Mám ji pořád v sobě nebo se mám stále vyhýbat blízkému kontaktu s ostatními. Přítel má za dva dny nastupovat do nemocnice na zákrok, nechtěla bych aby se ode mě nakazil. Prosím odpovězte jestli návštěvu můžu příjmout nebo ji raději odložit. Děkuji Rozsypalová

Odpověď odborníka:

Dobrý den,je od Vás moc hezké,že se chováte tak ohleduplně.Předpokládám,že jste měla nějaké problémy se stolicí,možná mírně zvýšenou teplotu,pocity nevolnosti?V takovém případě by možnost přenosu byla spíše tzv.fekálně-orální cestou,tedy nerespektováním základních hygienických návyků.Myslím,že se to v našich podmínkách stává spíše tam,kde jsme k tomu okolnostmi nuceni,třeba při omezení přísunu pitné vody apod.Běžný mezilidský kontakt by neměl být problémem.K urychlení Vaší rekonvalescence dodržte pár dní tzv.šetřící dietu-spíše světlé pečivo,potraviny více uvařené,rozmělněné,s menším obsahem nestraviitelných zbytků.Doplňte tekutiny,částečně i v minerálkách.Obohaťte jídelníček o živé jogurty,ale tohle všechno možná děláte i bez mých rad.Příteli i Vám hodně zdraví.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: