Svrab?

  • Dotaz od: Kratochvílová
  • Publikováno: 16.10.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den! Můj přítel se před dvěma týdny vrátil z Afriky s tím, že má blechy (spal jen na karimatce na písku, jinak ale žádný kontakt se zvířaty, nehygienické hotely, nic takového). Měl štípance prakticky všude, kde nemá chlupy, na obličeji ne. Jsou to malé červené boláčky, zpočátku vystouplé a časem se zmenšují a mizí. Občas hrozně svědí. Vše jsme prali, stříkali biolitem atd., ale objevovaly se stále nové a nové pupínky. Žádné blechy jsme nikdy neviděli. Na kožním mu řekli, že to může být alergická reakce (přítel jinak není na nic alergický), dali mu Zyrtec a mast Diprosone, kterou se ale trochu zdráháme používat bez jasné diagnózy, protože jsou v ní kortikoidy. Já nemám zatím žádné štípance, nic. Dnes se u přítele ve škole, v jeho ročníku, v jeho oboru, zjistil svrab. Zdá se mi to moc podezřelá náhoda. Přítelovy příznaky tomu ale neodpovídají - žádné chodbičky, nejde o souvislé plochy, mezi prsty nic nemá, na genitáliích také ne. A hlavně já s ním žiju a nic mi není (ikdyž jsou to zatím jen dva týdy). Moc vám děkuji za Vaše nápady a rady!

Odpověď odborníka:

Dobrý den! U kožních onemocnění je velmi obtížné pokoušet se určit diagnózu jen na základě slovního popisu - vyrážku je potřeba vidět. Podle vašeho popisu by se o svrab mohlo jednat, to že vy nemáte příznaky tuto diagnózu u vašeho přítele nevylučuje. Ale domnívám se, že kožní lékař by svrab poznal. Mastičky s obsahem kortikoidů se obávat nemusíte, do organismu se vstřebává jen zlomek účinné látky. Zkuste ji aplikovat po několik dní, v případě nelepšení příznaků vám nezbyde než znovu konzultovat kožního lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x