Syfilis

Před 2,5 lety mě jeden muž dal francouzský polibek a já jsem měla obavy, zda jsem od něj nemohla dostat syfilis. Byla jsem na začátku 8. měsíce těhotenství. Rodila jsem na konci 8. měsíce a cca měsíc a půl po tom polibku jsem si nechala udělat test na syfilis. Jenže teď zpětně jsem si uvědomila, že během porodu jsem dostala nitrožilně nějaká antibiotika a nevím, jestli byl test průkazný. Dítě žádné problémy nemá a ani u mě se během té doby neobjevily žádné příznaky. Zajímalo by mě, když si nyní nechám udělat test na syfilis, zda bude výsledek průkazný, když jsem tehdy v případné inkubační době dostala krátce antibiotika? Hlavně se bojím, aby to nemělo mé dítě. Ještě bych se chtěla zeptat, jestli jsou průkazné domácí syfilis testy? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Hano,

inkubační doma syfilis je zhruba 21 dní. Po těchto třech týdnech zpravidla dochází k primárním projevům onemocnění - vřed v místě vstupu infekce a zduřrní lymfatických uzlin. Při infekci v III. trimestru těhotenství pak dochází k projevům v novorozeneckém věku. Myslím, že se tedy onemocnění i sebe ani u svého dítěte nemusíte obávat. Samozřejmě si můžete nechat udělat krevní testy, infekce by byla průkazná.

Hezký den

MUDr. Petra Kánská
MUDr. Petra Kánská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: OPL, spol. s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: