Tachykardie a extrasystoly

Dobrý den,je mi 22 let a od svých 14-15 se u mě objevuje neidentifikovaná záchvatovitá tachykardie puls až 210, společně s vyšším TK a extrasystoly.Moje léčení začalo kompletním vyšetřením srdce EKG,ECHO a krevní obraz vše bylo v pořádku, později při přetrvávajících potížích nasazeny různé léky na snížení TK které už si bohužel nepamatuji.Nicméně po opakovaných potížích se záchvaty, jsem dostal přístroj který jsem přikládal na hrudník jen při potížích,obraz arytmie byl však vždy nejasný a nedal se identifikovat.Proto jsem byl odeslán na katetrizační ablaci kde se provádělo dráždění srdce a také podána látka která způsobuje velkou fyzickou i psychickou zátěž.Po výkonu mi bylo sděleno,že ložisko nebylo dostatečně závažné pro vypalování.Nasazen Egilok 25 mg ráno a odpoledne půlka.Nyní po 2 letech stabilně užívám léky a záchvaty se v podstatě anulovaly ale i díky tomu,že nesportuji.V případě sportu mě provází bolest na hrudi,slabost a točení hlavy.Ischemická choroba však nepotvrzena domnívám se,že je to ze zad.Momentálně mám po angíně a mám 5-8 extrasystol za minutu.Je to velice nepříjemné a nemohu se na nic soustředit navíc bych byl opravdu šťastný kdybych mohl znovu sportovat bez strachu ze záchvatu.Jsem v začarovaném kruhu a chci se zeptat.Je dobré zkusit další ablaci?Popřípadě jak by jste prosím postupoval? Chtěl bych žít naplno a sportovat nýbrž s těmito problémy je to nemyslitelné.Moc se omlouvám za nekonkrétní informace a za neodbornou prezentaci,ale pokud bude možno budu velice rád za jakoukoli radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, potíže při sportu mohou být způsobeny betablokátorem. Způsobuje, že nemůžete zvýšit tepovou frekvenci, proto se potíže objeví. Je otázka, zda-li zkusit další ablaci. Může se stát, že ložisko již "uzrálo", v některých případech je nutné vyčkat. Doporučuji konzultaci s lékařem, který se ablacemi zabývá, ať s Vámi probere další možnosti. Je potřeba, aby se seznámil s Vaší dokumentací. Vždy můžete zkusit oslovit dalšího odborníka a zeptat se na jeho názor. Více Vám asi neporadím, snad se potíže zlepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: