Tachykardie a těhotenství

Dobrý den, již v roce 2013 jsem byla na vyšetření srdce kvůli bušení, ekg a holterem a byly zjištěny pouze nějaké nezávažné extrasystoly.. nyní se mi během tehotenství potíže vrátily, jsem v 25. týdnu těhotenství, věk 27 let, pocituji bušení srdce, někdy mírnou bolest na prsou, mírné zadýchání při námaze.. jsem z toho ve velkém stresu... prodělala jsem opět vyšetření EKG holterem a sono srdce... všimla jsem si ve zprávě u EKG že mám tendence k tachykardii komor což jsem se dočetla je životohrožující onemocnění srdce podle daných článků a v závěru je napsáno že byla zjištěna sinusová tachykardie.. prosím o Váš názor.. jsem neustále ve strachu že omdlím, nebo se mi neco stane a tím se ohrozí i život dítěte... trpím ještě epilepsií, poslední záchvat v roce 2009... léčba lamictalem nyní denní dávka 200 mg... děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ten Holter je tam popsany trosku nešikovně, správně tam mělo byt sklon k tachykardii nebo sklon k rychlejší odpovědi komor. Pokud by skutečně šlo o komorovou tachykardii, jednalo by se opravdu o život ohrožující stav, to by vás žádný lékař nenechal jen tak a už byste byla v nemocnici na monitoru. V těhotenství je sklon k tachykardii běžný a bezne jsou i extrasystoly, zejména pokud už jste je měla před tehotenstvim. Skutečně se není čeho obávat, dejte se do duševní pohody, budete ji potřebovat při porodu i po něm.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: