Těhotenství

Dobrý den, je mi 37 roků,mám dvě děti 11 a 15,porody bez obtííží.Po druhém porodu jsem byla na operaci křěčových žil levé nohy ,nyní jezdím na sklerotizace obou nohou,nekouřím a antikoncepci neberu již dva roky,žádnou embolii ani zánět žil jsem neměla,ale moje babička zemřela na embolii po porodu ve 47 letech.Zvažuji třetí dítě ,ale nevím jestli to není pro mne hodně riskantni.Chtěla bych znát Váš názor a rizika. Děkuji předem za odpověd Anna

Odpověď odborníka:

Vážená paní Anno, je sice pravda, že vyšší věk znamená vyšší riziko trombózy a obecně i jiných komplikací těhotenství, ale 37 let ještě není v současnosti zas tak "extrémní" věk pro graviditu, pokud jste jinak zdravá. Ohledně rizika trombózy jde hlavně o aktuální stav a funkci žil dolních končetin - pokud jste po operaci a v péči cévního lékaře, předpokládám, že nemáte pokročilou žilní nedostatečnost, takže riziko by nemělo být příliš zvýšené (neodoperované pokročilejší křečové žíly by znamenaly větší problém...). Z údaje o úmrtí Vaší babičky také myslím vyšší riziko neplyne (porod ve 47 letech v době, kdy dnes standardní prevence trombózy nebyla asi běžně prováděna a který třeba mohl být i jinak komplikovaný je sám o sobě velkým rizikem, nemusí jít tedy o odraz dědičné zátěže. Navíc mohlo jít o tzv. "vzduchovou" embolii, což je odlišný problém nesouvisející s trombózou...). Takže myslím, že se nemusíte bát - zeptejte se na věc ale i Vašeho cévního lékaře - pokud by byl zvažován ještě nějaký "větší" zákrok na žilách, bylo by dobré ho provést před graviditou, v některých pokročilejších případech žilních potíží je vhodné provádět prevenci trombózy v průběhu gravidity pomocí léků (hlavně na konci a kolem porodu, přístup je individuální, nemohu Vám tedy odpovědět zcela přesně). Pro Vaše další uklidnění je dobré zvážit také testování na častější trombofilie (geneticky daný sklon k trombóze, provádí se ze vzorku krve) - na tom se můžete domluvit opět s Vaším cévním, nebo také s praktickým lékařem nebo gynekologem. V případě, že by výsledek těchto testů byl pozitivní, je to informace sloužící k vhodnému rozplánování prevence trombózy v průběhu gravidity, nemělo by to samo o sobě být důvodem k nedoporučení těhotenství (až na výjimky, které vzhledem k tomu, že již máte za sebou 2 nekomplikovaná těhotenství jsou nepravděpodobné). Doufám, že Vám odpověď pomohla, přeji do budoucna co nejklidnější průběh těhotenství i porodu! S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: