Těhotenství

  • Dotaz od: Michaela Hlásná
  • Publikováno: 19.12.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chtěla jsem se zaptat na následující. Jsem v 21 týdnu těhotenství(prvorodička) Byla jsem na screeningu v II.trim., a zjistili, že riziko NTD 1:5-AFT 6,22 MoM.Včera jsem byla na ultrazvuku a ošetřující lékař žádný problém nenašel.Ani ořštěp hlavy ani páteře. Chci se zeptat, jak vysoké riziko postížení to může být? Užívám lék letrox na ŠŽ, a vitaminy Elevit-jako doplňkové. Jsou tyto vytamíny opravdu vhodné(doporučili mi je v lékarně). Děkuji Vám předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na přesnou interpretaci výsledků se musíte zeptat svého ošetřujícího lékaře, protože bohužel každá laboratoř má jiné rozmezí laboratorních hodnot, které se ale vždy stejně posuzují v přísné součinnosti s nálezem při jiných metodách (UZV a ev. jiných doplňujících vyšetření). Ale i pozitivita screeningu neznamená jisté postižení plodu. Je JEN zvýšené riziko. Vitamínové preparáty jsou koncipovány tak, aby hodnoty minerálů a vitamínů byly optimální pro těhotenství, musí přejít přes přísnou kontrolu, proto jsou tyto i jné prepráty z lékárny v pořádku. Pozn.: při užívání Letroxu v těhotenství vás jistě gyneolog v součinnosti s endokrinologem kontrolují častěji, protože dochází ke zvýšené metabolické potřebě, a proto se někdy musí i navyšovat dávky Letroxu s postupujícím těhotenstvím. Pokud kontroly nemáte častěji - je jistě namístě se na toto informovat a kontroly s ev.úpravou dávkování Letroxu absolvovat . Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: