Těhotenství

Dobrý den. Zajímal by mne Váš názor na moje případné další těhotenství. Nejprve jsem v r. 2010 potratila, poté jsem otěhotněla (těhotenství v pořádku) a ještě téže rok jsem porodila. Po porodu jsem byla na konizaci čípku a pak jsem 2x potratila. Byla jsem i na vyšetření na trombofilní mutace, ale nic nezjistili. Poté jsem opět otěhotněla a naštěstí dopadlo vše v pořádku, pouze jsem musela rodit císařským řezem. Nyní mi opět vyšla cytologie s nějakým nálezem a čekám na opakovaný stěr. Uvažujeme ještě o dalším miminku - bylo by vhodné teď otěhotnět? Nebo počkat jak to dopadne s tím nálezem? Případně jaká jsou rizika s dalším těhotenstvím pokud bych musela na další konizaci? Moc děkuji za Vaší odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pojem nějaké změny je tak vágní, že opravdu nemohu posoudit riziko případného dopadu otěhotnění. V některých případech totiž těhotenství "spraví" nález a v jiných stadiích může oddalování řešení způsobit i růst invazivního karcinomu se všemi důsledky pro matku (následná velká operace s ozařováním, chemoterapií a nejistým výhledem do budoucnosti) a někdy i plod (nutnost ukončit těhotenství pro progresi nálezu čípku ještě před dokončením zralosti plodu, 32.-34.týden, dříve jen vzácně). Máte-li pochybnosti požádejte svého gynekologa o výsledky cytologie i kolposkopie a požádejte o odeslání k expertní kolposkopii (Apolinář, Podolí, Motol). P.S. "Nález" ale může být tak nezávažný, že Vám lékař takové doporučení nevydá, pak těhotenství nic nebrání.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: