Tetanus

Je možné, aby se projevil tetanus až za 29 dní od poranění? Neměla jsem žádné velké poranění jen jsem se řízla o rezavý plech(asi 0,5cm hluboké) po půl hodině jsem to vyčistila pořádně kysličníkem....ale až dnes mám takový divný tlak nebo napětí ve tvářích...a právě jsem četla, že se tetanus může projevovat křečma ve tvářích....jiné obtíže nemám. Přijde mi to dlouho od poranění a hlavně jsem byla očkovaná 9.září 2003, to je necelých 11 let, takže by to ještě mělo působit ne? Poranění už je zcela zahojené. Předem díky.

Odpověď odborníka:

Inkubační doba tetanu je dosti variabilní a může činit i několik týdnů. Příčin Vámi orientačně popsaných potíží může být mnoho a většina z nich je daleko pravděpodobnější než tetanus (ten je v ČR opravdu velmi vzácný...), ale vzhledem k tomu, že uvádíte typ poranění, který je pro tetanus rizikový a očkování před 11 lety, je na místě vyhledat lékaře. Správně mělo být za daných okolností provedeno včasné přeočkování po poranění (doba ochrany po očkování je sice 15-20 let, vzhledem k závažnosti nemoci se ale doporučuje u rizikových poranění přeočkování, postupuje se podle doby, která od vakcinace uplynula a 11 let je v tomto případě již dlouho...)

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: