Tetanovka- "pojistka"

Dobrý den, byla jsem řádně očkována proti tetanu, naposled 2001 (ve 14 letech). Před necelými čtrnácti dny jsem šlápla venku na hřebík a dostala pro jistotu tetanovku (dává se prý, když je očkování starší pěti let), i když jsem týden předtím dobrala antibiotika (kvůli erythemě, náběry na borelii se nedělaly, dostala jsem rovnou atb, že by stejně byly třeba na tu kůži, tak nevím jeslti to byla borelioza nebo ne). Mohu se spolehnout, že jsem dostatečně chráněna proti tetanu? Obvykle se očkuje až dva týdny po atb, ale u "akutního" očkování to prý nevadí... Jaký vliv na očkování mají antibiotika? Ptám se, protože po tomto očkování mi pět let ani při poranění nikdo tetanovku nedá... tak bych ráda měla jistotu. Děkuji S pozdravem Š.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Šárko! Nemusíte si dělat starosti. Pokud jste měla klíště a v místě přisátí se objevila červená skvrna, je velmi pravděpodobné, že se jednalo o borreliozu a bylo by chybou čekat na pozitivitu protilátek, mohou se objevit až za několik týdnů a do té doby už by se borrelie rozšířily z místa kde je erytém do celého organismu, takže jste antibiotika dostala zcela správně. Fakt, že jste brala antibiotika nemá žádný vliv na účinnost vakcíny, tetanu se obávat nemusíte, další přeočkování vás čeká za 10-15 let. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: