Tlak a tep u lékaře

Dobrý den, před 3 měsíci jsem byl na operaci s podezřením na nádor kůže na intimním místě. V rámci přeoperačního vyšetření jsem absolvoval měření tlaku a následné EKG. EKG bylo v normě ale tepová frekvence byla 120 tepů za minutu (sám jsem cítil jak mi buší srdce). Dále jsem absolvoval EKG v nemocnici kde se situace opakovala – nicméně tep na pokoji byl 70 až 85. Dnes si měřím tep každý den a ráno mám kolem 75, odpoledne 80-96 a večer 60. Mojí obvodní lékařku jsem o tomto stavu informoval a za 2 týdny mám znovu přijít na kontrolu (zatím jsem bez prášků). Nicméně u lékařky mívám i tlak vysoký(nesnáším nemocniční prostředí z důvodu 2 onkologických případů v rodině), ale když se měřím doma (stejný přístroj jaké má ona) tak mám tlak ráno 110-130/70-80 a večer 120/60. Chtěl bych se zeptat jestli si můžu před návštěvou lékaře vzít prášek na uklidnění (lexaurin)nebo jestli tím ovlivním výsledky – např. na klidovém/zátěžovém EKG. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšší tepová frekvence i vyšší hodnoty tlaku mohou být opravdu způsobeny rozrušením (tzv. syndrom bílého pláště). Spíše než lexaurin bych doporučovala 24-hodinový monitoring tlaku a EKG (Holter), kdy budete ve svém prostředí a bude možno vyhodnotit hodnoty tlaku a tepovou frekvenci v průběhu celého dne.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: