Tlak na hrudi, rychlý tep, zadýchávání

Dobrý den, je mi 17 let. Od mala mě bolelo u srdce. Bylo to taková ta ostrá bolest ale trvalo to chvilku a nebylo to tak často. Před pul rokem jsem byla na operaci kolene a měsíc po operaci jsem měla takový záchvat. Neuměla jsem se nadechnout a měla jsem zvýšený tep a upadla jsem do bezvědomí. Od té doby jsem to mývala tak jednou týdně ale vědomí jsem neztrácela. Postupem času se to zhoršovalo a bylo to častěji. Přidávala se i ta bolet ale častěji jsem měla takový tlak na hrudi. Stalo se mi také, že jsem měla křečovité ruce, necítila jsem, je neuměla jsme s nimi hýbat. Opět jsem častěji začala ztrácet vědomí. Nikdy přesně nevím co se děje během toho záchvatu. Byla jsem na vyšetření na kardiologii a ti mi řekli jen to, že srdce mám zdravé. Snažila jsem se to teda dál nějak neřešit, jenže momentálně je to ještě horší. Bolest je silnější, častější, je i když jsem v klidu, v noci neumím spát, někdy se začnu dusit, začala jsem i kašlat. Když mě jakoby píchne u srdce tak pak cítím ten tlak a zvýší se mi tep a neumím dýchat. Začnu kašlat. Je to spíš takový ten suchý kašel. asi 2,5 roku jsem kouřila cigarety a od nového roku jsem začala kouřit elektronickou cigaretu. Vždy jsem byla spíše sportovní typ. Dělala jsem atletiku a tenis momentálně nedělám nic, protože při takové zátěži to nezvládám. Někdy se začnu zadýchávat i při rychlejší chůzi. Chtěla bych jen vědět co by to podle vás mohlo být a jak by mi mohl někdo pomoct při tom záchvatu. Vždy se z toho dostanu tak sama někdy záchvat trvá tak 5 minut ale někdy i hodinu. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Milá Sarah, pokud jste byla důkladně kardiologicky vyšetřena a nic se nezjistilo, je velice pravděpodobné, že máte takzvanou panickou poruchu - zdánlivé potíže se srdcem a dýcháním mohou být způsobeny těžkou úzkostí. Potíže, které popisujete, jsou poměrně typické. Doporučuji, abyste se v první řadě obrátila kardiologa, který Vás už vyšetřil, a svěřila se mu, že se potíže zhoršily. Pokud neshledá, že by se nějaké vyšetření ještě mělo doplnit nebo zopakovat, doporučuji problém dále řešit v psychiatrické ambulanci. Neděste se návštěvy psychiatra, léčba panické poruchy je poměrně úspěšná a během pár týdnů by se Vám mohlo zásadně ulevit a vrátila byste se ke sportování a běžnému životu. S kouřením doporučuji přestat. Ani elektronické cigarety nejsou zdravé. Až budete víc v pohodě, naplánujte si to a skoncujte s kouřením.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: