Totální endoprotéza kolene

Dobrý den, chci se zeptat za mou maminku (74let). Při operaci totální náhrady kolene došlo k přetržení postranního vnitřního vazu a tak nemohla hned rehabilitovata a dle lékaře počkat 5 týdnů než se zahojí zašitý vaz. Nyní je po 6 týdnech v rehabil.ústavu, ale koleno má ztuhlé a jde ohnout jen na 60stupňů. Prý ji hrozí násilným ohnutím kolene při narkóze, čehož se samozřejmě děsí. Nevím, jestli tím, že se hned po operaci nemohlo koleno ohýbat, tak došlo třeba k nějakým srůstům? Jsou z praxe zkušenosti, že koleno na ohyb povolí po delším čase rehabilitace bez takového násilného zákroku? Mamka má strach, aby ji tam zase nepraskl vaz? Děkuji...

Odpověď odborníka:

Vaz se při tak zvaném redresu neporaní. Intenzivní rehabilitace skutečně může vést ke zlepšení stavu, redres, ale v některých případech je určitě užitečný, Pro sezení, sezení v autě je potřebný ohyb kolena alespoň do 85 st, toho by mělo být pohybovou léčbou na rehabilitaci dosaženo. Redres, pokud by byl potřeba nelze ale odkládat na příliš pozdější dobu. V tomto směru důvěřujte svému ortopedovi.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: