Trávicí potíže

Dobrý den, před několika lety jsem měl velké trávicí potíže, v té době jsem chodil deset let na gastroenterologii v Brně, ale potíže eskalovaly až do stavu, kdy jsem celou noc strávil na záchodě a nevěděl, se kterou stranou se obrátit k míse dříve. Extrémní průjem a zvracení. Potom následovalo uklidnění. Bylo to cyklické, asi po třech týdnech. Dohodnul jsem se svojí lékařkou (gastroenteroložkou), že když dostanu tento záchvat, tak zajdu na odběr krve a něco se zkusí zjistit. Lékařka, ale z výsledků neusoudila nic, laboratorní nález jsem předal svému praktickému lékaři, ten se do výsledků podíval a zeptal se mne co mi při tom je a jednoznačně řekl, že jde o zánět střev (zánětlivé faktory byly tisíckrát zvýšené). Problém jsem si nastudoval a začal držet dietu doporučenou při zánětech střev. Došlo k rychlému zlepšení, ale ne úplně. Prostě zhruba po třech týdnech dostanu bolesti břicha obvykle provázené bolestivým nafouknutím a řídkou stolicí. Jediné co spolehlivě zabírá a je schopno tyto potíže téměř eliminovat je pravidelné pití piva. Není to špatné, ale z dlouhodobého hlediska poněkud riskantní. Je nutné pít až tři piva denně, což je docela hodně. Nějaké potíže s trávením mám od malička, v patnácti tomu říkali dyspepsie. Kolonoskopie ani prohlídka žaludku nic neodhalili. Helicobacter byl eradikován. Testy na infekci střev byly negativní. Existuje nějaká korektní náhrada, která by fungovala v trávicím traktu jako to pivo? Když přestanu pít pivo, začnu se cítit unavený, (nealko téměř nezabírá) mám problémy s koncentrací a po čase se dostaví těžký průjem a jsem sociálně nepoužitelný a těžko to zamaskuji před zaměstnavatelem. Tak raději chlastám. Děkuji, Mgr. Jaromír H.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jaromíre, etylalkohol je prokazatelným faktorem, poškozujícím sliznici trávicí trubice. Nejsem si vědom zánětlivého onemocnění střeva, které by se etanolem naopak úspěšně léčilo. Doporučuji Vám podstoupit kontrolní gastroenterologické vyšetření včetně endoskopie horní části trávicí trubice a koloskopie na jiném pracovišti v rámci tzv. second opinion (druhého názoru) a podle výsledků se domluvit na dalším postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léčba křečových žil je vizitkou lékařského pokroku
Články: Léčba křečových žil je vizitkou lékařského pokroku
Bály se vaše babičky či...
EEG
Články: EEG
EEG, elektroencefalografie...
9 kroků k odstranění klíštěte u vašeho domácího mazlíčka
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Sjögrenův syndrom má na svědomí nejen zkažené zuby
Články: Sjögrenův syndrom má na svědomí nejen zkažené zuby
Sucho v ústech, nedostatek...
16 potravin, které chrání srdce
Články: 16 potravin, které chrání srdce
Zdravý životní styl působí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: