Trexan a slunění

Dobrý den, mám RA a užívám Trexan 15mg týdně a Prednison 5mg ob den. CHtěla jsem se zeptat, jestli si mohu dovolit dovolenou u moře, nebo je to příliš riskantní s ohledem na to, že vím, že při těchto lécích není vhodné slunění.. děkuji Pavla

Odpověď odborníka:

K moři jet můžete. Nejvhodnější je ve Vaší situaci cestovat na jaře a na podzim, ale i v létě můžete s revmatoidní artritidou na dovolenou. Středomořské klima působí na projevy chorob revmatického okruhu příznivě. Musíte se však dobře chránit před slunkem, protože vlivem léků můžete na oslunění reagovat citlivěji, navíc se tak zvyšuje riziko nádorového onemocnění kůže. Je dobré si vybrat letovisko (zemi) s dobrými hygienickými podmínkami, kde je nízké riziko infekce, vůči níž jste náchylnější. Léky je třeba mít s sebou v dostatečném množství, Prednisonu raději i rezervu navíc. Léky je i na dovolené potřeba skladovat v chladu, např. nenechat za horkého dne v autě. Zvláštní pozornost je třeba věnovat otázce očkování - to není při užívání Trexanu často možné, proto je lepší si vybrat bližší cíl a ne exotické země, v nichž se očkování vyžaduje.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x