Trittico

Prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji Bob

Odpověď odborníka:

Bohuslave, užíváte tedy denně 100 mg trittica. Účinnou látkou je trazodoni hydrochloridum, zvýšení jaterních testů nepatří mezi typický nežádoucí účinek tohoto léku, nicméně vyloučené to není. Popsána byla pouze hyponatrémie (snížení sodíku). Izolované zvýšení GMT by mohlo svědčit pro každodenní abusus alkoholu. Pokud jsou zvýšené i jiné parametry, je nutno pátrat po event. jiné příčině a doplnit např ultrazvuk jater a jistě naplánovat kontrolní náběry jaterních testů. S pozdravem dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: