Trittico a alkohol

Dobrý den, před 4 lety jsem se léčil z úzkostné deprese. Nejprve jsem se zkoušel tři měsíce "postavit na nohy" sám, všemi možnými způsoby, ale bohužel bez úspěchu. Ty příšerné stavy se už nedaly zvládat a musel jsem přistoupit k léčbě pomocí antidepresiv- citalopramem. V té době jsem byl mladší, odpovědnosti mi chybělo a na svoje zdraví jsem nedbal jako dnes. Potřeboval jsem být pořád mezi lidmi a s tím souvisel samozřejmě i alkohol. Je to divné, ale po dvou měsících užívání AD a alkoholu (celkem pravidelně) deprese zmizeli a já začal opět normálně žít. Nějaké malé záchvěvy tam ještě tak půl roku byly, ale podle mého uvážení nebylo potřeba další užívání AD. Před měsícem jsem se rozešel s přítelkyní a velmi mě to ranilo. První 4 dni jsem utápěl žal po hospodách, abych vůbec usnul. Jenže tím jsem návrat deprese ještě více podpořil. Stav se rozjel úplně stejně, jako před 4 roky, ale naštěstí jsem neváhal a rovnou šel za svým psychiatrem, který mi předepsal trittico 2/3 a helex 1/2. Helex jsem pomalu vysadil a snažím se se k němu nevracet. Trittico beru dál, prý je to minimálně na několik měsíců. Zvládám ho celkem dobře, ale čím dříve ho vysadím, tím lépe. Léky naštěstí fungují a moje stavy jsou převážně dobré, jak kdy. Tímto bych se Vás chtěl vážená paní doktorko zeptat, zda-li se můžu při léčbě, řekněme jednou za 10 dní napít, cca 5 10°piv, tvrdý alkohol riskovat nehodlám. Bojím se aby to nezpůsobilo nějaké komplikace v léčbě a případný návrat stavů, nebo dokonce nějaké poškození. Někde jsem se dočetl, že psychiatr doporučil v léčbě tritticem v daný den, kdy pacient pije trittico nebrat vůbec, protože se zvyšují sedativní účinky alkoholu. Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den. O.P.

Odpověď odborníka:

Doporučuji alkohol omezit na co nejmenší míru, Trittico raději nevysazovat a užívat denně. Rozhodně byste neměl pít, pokud druhý den budete vykonávat soustředěnou činnost (např. řídit auto). Za rozumné bych považoval např. max. jedno pivo k večeři, pokud jste tak zvyklý. Nárazové pití alkoholu je u deprese velmi škodlivé, přestože se nejprve dostaví úleva, druhý den nastává zhoršení stavu. Největším nebezpečím plynoucím z kombinace Trittica a alkoholu je silná únava a ospalost.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+36 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: