Trnuti v zátylku a tlak v krku

Dobrý den, mam uz dlouhodoby zdravotni prolem a moc prosim o radu. 3 mesice pretrvavajici bolest ucha v oblasti bubínku, bolest hlavy (seshora v jednom bodě) a bolest zespodu v krku. Jedná se o pálivou bolest, nesouvisející s pohybem. ORL vyšetření nepotvrdilo žádný nález, byl jsem poslán k zubaři a neurologii. U zubaře nebyl rovněž žádný nález, přesto jsem si nechal vyrvat osmičky, abych vyloučil i minimální zdroj bolesti. Na neurologii jsem byl poslán na MR, kterou jsem měl také s žádným nálezem. Zároveň jsem byl ještě poslán na lumbální punkci, rovněž s žádným nálezem. Začátkem července byla bolest ucha stále stejná, bolest hlavy i krku také,začala se přidávala bolest nad očima (na rozdíl od pálivé bolesti ucha a hlavy, toto je pichlavá bolest) a tlak v uších a v oblastí čelistí a to samé zezadu uší. Vyhledal jsem ještě specialistu na "odblokaci" páteře, který mne 2x "prolámal" také bez výsledku. Následně se ještě přidal tlak na zátylek (přecházející do trnutí), který přechází až ke krku a pocitu škrcení a zároveň tlak na páteři mezi lopatkami. Připadá mi, jako by mi něco vevnitř natékalo a tlačilo na dýchací trubice. Tento pocit je velice nepříjemný a upřímně mne to dost paralyzuje (téměř 24h pocit škrcení) aby se vyloučil psychický vliv, předepsal mi obvodní lekar antidepresiva, beru 2 mesice, bohužel zatím bez efektu a bolest jak hlavy (zejména tedy ucho), tak nepříjemné tlaky v zátylku a na krku stále přetrvávají. Navíc mám se mi ve stejnou dobu objevilo výrazné červené zarudnutí pod očima a na nose. Absolvoval jsem ještě MR krční páteře také s negativním výsledkem. Na ORL zjistili o 5% zvětšenou štítnou žlázu s uzlíky, dle lekaru nicméně toto není zřejmě příčinou. Prosím o radu, kde může být schovaná příčina. Kde může být původ bolesti a toho nepříjemného "stahování", popř. kterého specialistu ještě navštívit. Pokud by se jednalo o dozvuk nějakého infektu a zánětu nervu, nedá se preventivně nasadit nějaké antibiotika, nebo antivirotika?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jsou vyloučeny strukturální, zánětlivé a stomatologické příčiny, pak lze uvažovat o myofasciální etiologii. Jde o bolesti způsobené změnami ve svalech . Mluvíme o myofasciálních spoušťových bodech / trigger body/. Níže posílám link na typické problémy spojené s postižením kyvačů. To jenom pro ilustraci. https://youtu.be/JCkYsvuAiyA Více informací najdete např. na www.vertebra.cz, www.spoustovebody.cz, www.suchajehla.cz. Nebo Google. Váš popis dýchacích potíží navíc budí dojem podílu psychosomatiky. Což se ale dá vzhledem k délce a svízelnosti potíží pochopit. Žádoucí je prodrobné vyšetření právě svalových skupin s možnou účastí ( trapezy, kyvače, scaleni, svaly obličeje, spánku). Jde o vyšetření manuální . Žádné vyšetřovací metody nebo testy neexistují. Mohl by vám pomoci informovaný a v myofasciální terapii zběhlý fyzioterapeut. Event. mne neváhejte kontaktovat.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: