Trnuti tvare, unava oci, svetloplachost

Vazena pani doktorko, predem dekuji za Vas cas a zodpovezeni meho dotazu! Je mi 32 let a ma prace spociva v celodennim sezeni pri PC. Od ledna do cervna tohoto roku jsem pravidelne a (na sve pomery) docela intenzivne posiloval v domacich podminkach. Zacatkem cervna se u mne jedno rano dostavila nahla nevolnost - bolest hlavy, zavrate az na odpadnuti, trnuti prave ruky a prave poloviny tvare, zvraceni. Predtim jsem podobne komplikace nikdy nezaznamenal a rovnez od daneho pripadu se jiz v takove intenzite nezopakovali. Jenomze od te doby pocituji nasledovni potize: unava az tiha na ocich, svetloplachost a obcas rozostrene videni, trnuti obliceje prechazejici od obou spanku pres tvare s obou stran az smerem k nosu, obcasne trnuti palce a ukazovaku na prave ruce a zridka i drobnou nevolnost. Popsane problemy se prakticky vubec nevyskytuji pozde vecer a v noci (spanek bez potizi), behem dne se minimalizuji pri zvysene fyzicke aktivite. Absolvoval jsem RTG krcni patere s vysledkem: naznacena pseudokyfoza C-patere. Ocni vysetreni: nystagmus oci pri extremnim pohledu vpravo/vlevo, jinak zrak v poradku. MRI mozku s podanim kontrastne latky negativni. Krevni obraz v norme. Take jsem absolvoval rehabilitacni program na krcni pater, pri aplikovani cviku se dostavilo mirne zlepseni, rovnez mam pozitivni zkusenost s akupresurou. Dodnes se vsak me potize nepodarilo odstranit uplne, ackoliv se celkovy stav pomalu ale opravdu velmi pomalu zlepsuje. Nerad bych neco zanedbal, proto se na Vas v tuto chvili obracim se svymi dotazy. Chtel bych se Vas zeptat, zda li je vzhledem na vyse uvedene nutno pocitat i se zavaznejsim neurologickym problemem jako treba ALS nebo sklerozou multiplex? Je mozne, ze bych si posilovanim privodil tak dlouhodobe potize? Je za potrebi absolvovat jakakoliv dalsi vysetreni? Mnohokrat Vam dekuji a zustavam s pozdravem a uctou, Matej

Odpověď odborníka:

Vážený pane Matěji,pokusím se upřímně odpovědět na Vaše dotazy a zhodnotit výsledky.Začnu od konce.Náhlý vznik potíží vylučuje dg jako ALS a RS,na ty zapomeňte!!akutně vzniklý problém při cvičení může být cévní etiologie,ale tu vyloučilo zobrazení mozku MR.Takže šlo o akutní blok krční páteře s podrážděním vertebrálních tepen.Proto ty projevy jak v obličeji tak v končetině.Odpovídá tomu i Rtg páteře.Pokud se hned po vzniku nepodařilo blok odstranit,nyní se stav jen pomalo upravuje.Protože jste aktivní,sám vidíte,že po aktivitě během dne se stav zlepšuje,na druhé straně hodně sedíte u PC,tam dochází i vzhledem ke stresu ke zvyšování napětí šíjových svalů.Takže rada- nejde o nic závažného,ale musíte opakovaně,třeba každou půlhodinu chviličku cvičit protahování šíje,není dobré jen na RH 1xza týden!!Kl

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x