Trombosa dk

Můj 91 lety tatínek má trombózu dolních končetin, nohy má do fialova a dost ho bolí, na nohách se mu dělají boláky. V nemocnici mu bylo řečeno, že připadá v úvahu jako léčba pouze amputace nohou. Připadá mi to v jeho věku dosti šílené. Nemůžete prosím poradit, zda není nějaká medikamentozní forma, která by mu nohy mohla zachránit? Má stimulátor, bere dlouhodobě VARFArin a Detralex. Jako srarý celoživotní sportovec nemá nadváhu, ani ostatní zdravotní parametry nejsou špatné. Děkuji za radu. S pozdravem Irena Procházková

Odpověď odborníka:

Váš dotaz je na odpověď hodně obtížný, tatínek má opravdu vysoký věk. Vždy je nutné zvážit, co je pro pacienta nejlepší. Operace je v tomto věku hodně zátěžová, s rizikem následného úmrtí na řadu komplikací, například zápal plic. Na druhou stranu bolavé nohy s trombosou hrozí nejen následnou smrtelnou embolií, ale i těžkých zánětem s následnou sepsí. Jako konzervativní léčba je možná antikoagulace - Warfarin + Detralex, tuto léčbu již tatínek má. Je možné vyměnit Warfarin za injekční léčbu Fraxiparinem nebo Clexanem. Výhoda injekční léčby je v tom, že se nemusí chodit na pravidelné kontroly INR a je ta léčba s méně nežádoucími účinky. Ovšem s velkou pravděpodobností by jste si museli injekce platit, neboť pro předpis platí určitě podmínky. Cena se pohybuje okolo 5 500/měsíčně. Jiný způsob léčby není. Určitě je vhodné s vašim ošetřujícím lékařem probrat všechny pro a proti a následně se rozhodnout tak, aby riziko pro vašeho tatínka bylo co nejmenší. Ještě bych doplnila - z důvodu prevence infekce (píšete boláky), bych dávala antibiotica. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: