Trvalé pálení močové trubice

Vážená paní doktorko, před 4 lety jsem dostala zánět močových cest. Zhruba dva měsíce po vyléčení antibiotiky (už si nepamatuji název) jsem měla stejné příznaky jako při začínajícim zánětu - pálení močové trubice, nucení na močení, občasné drobné pobolívání v podbřišku... V moči nebyl objeven žádný problém. Pan doktor mě poslal na gynekologii, kde jsem byla půl roku léčena metodou "pokus - omyl", a to bez jakéhokoliv vyšetření. Změnila jsem tedy gynekologa a ten mi zjistil chlamýdiovou infekci. Po přeléčení bylo provedeno ještě několik kontrolních stěrů, všechny negativní. Od té doby každý rok dostanu jednou zánět močových cest, ten je sice vždy vyléčen, ale přesto mě pořád trápí trvalé pálení močové trubice a neustálé nucení na močení. Bylo mi řečeno, že mám vydržet, že většinou po porodu podobné potíže ustanou. Teď jsem sedm měsíců po porodu. Dva měsíce po porodu jsem opět dostala zánět močových cest (přeléčeno duracefem 500) a od té doby jsou potíže ještě mnohem horší než dříve. Nemůžu se vůbec vzdalovat od WC, protože déle než půl hodiny to prostě nevydržím. Je to naprosto šílené. Byly mi opět provedeny výtěry na gynekologii, teď čerstvě i stěry z močové trubice na ureaplazmata a na chlamydie, provedena kultivace moči, sono ledvin i močového měchýře a vše je negativní. Paní doktorka na urologii mi v jedné větě řekla, že ve výsledcích není nic k léčení. Když jsem řekla, že ale potíže mám pořád stejné, napsala mi augmentin (ještě kojím). Dělá to na mě dojem, že mi ho napsala jen proto, abych měla pocit, že se něco děje. Já teď vůbec nevím, jestli ho mám brát, když "tam není nic k léčení". Také mi řekla, že mám přestat kojit, že moje problémy můžou být způsobeny celkových vyčerpáním organismu. Může to být pravda? Já se tedy cítím vyčerpaná jen psychicky ze svých potíží. Můžete mi prosím poradit, jaké jsou další možnosti léčby a jaká vyšetření si lze ještě nechat udělat, s čím vším mohou tyto problémy souviset? Zkoušela jsem už vše o čem vím, že by mohlo zabrat - celé 4 roky užívám brusinky max, zkoušela jsem měsíc užívat lichořeřišnici, brala jsem i homeopatika. Všechno marné. Jediné období, kdy mi bylo dobře, bylo těhotenství. Už jsem opravdu zoufalá, všude (kromě gynekologie) na mě koukají jako na hypochondra, ale mé potíže se pořád zhoršují...Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kateřino. Clamýdiové a ureaplazmatické infekce bývají opravdu svízelné právě v tom, že se svým "majitelům" často vracejí ( nebo resp., že jsou na podané antibiotikum rezistentní, a tedy léčba není účinná a následně se při jakémkoliv oslabení organizmu znovu infekce projeví). Důvodem recidív ( opakovaného výskytu) chamýdiových a ureaplazmatických infekcí je to, že se zapomíná na součastné léčení sexuálního partnera. Pokud jeden z páru má chlamýdiovou infekci, tak je 100% jisté, že i druhý partner ji má - i kdyby měl negativní nálezy. Jedná se totiž o pohlavně přenosnou infekci. Proto Vám doporučuji, aby jste znovu poprosila svou ošetřující lékařku o terapii makrolidovým antibiotikem ( azitromycin není vhodný vzhledem k velké rezistetnci baktérií vůči němu) a součastně aby byl léčen i Váš partner. V průběhu léčby se doporučuje pohlavní zdrženlivost. V průběhu kojení lze např. užívat klarithromycin - do mléka se vstřebává jen minimálně.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: